Hrvatski radio

Radio Osijek

Nove mesije Bill Gates i Elon Musk – uvod u Filantrokapitalizam

21.12.2021.

14:35

Autor: Radio Osijek/TM

.

.

Foto: Otvoreni četvrtak / Radio Osijek

U sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka, 23. prosinca, s početkom u 18 sati održat će se predavanje naslovljeno „Nove mesije Bill Gates i Elon Musk – uvod u filantrokapitalizam“. Predavač je Ivica Kelam.

„Filantropija je jedan od najpopularnijih trendova među najbogatijim pojedincima. Zahvaljujući neizmjernom bogatstvu, filantropski milijarderi imaju neviđenu moć u oblikovanju obrazovne politike, usmjeravanju razvoja globalne poljoprivrede i određivanju trendova u globalnoj zdravstvenoj politici. Velike dobrotvorne organizacije zamjenjuju državne institucije kao pružatelje socijalnih usluga. Zbog svoje veličine, financijske moći i političkog utjecaja filantrokapitalisti, kao što su Bill Gates i Elon Musk, uspješno utjelovljuju svoju viziju globalnog rješavanja problema i time se usredotočuju na posljedice, a ne na otklanjanje uzroka. To je posebno vidljivo na primjeru oblikovanja globalne zdravstvene politike. U predavanju će se analizirati utjecaj Zaklade Bill i Melinda Gates na globalnu zdravstvenu politiku, s posebnim naglaskom na globalnu borbu protiv zaraznih bolesti poput tuberkuloze, AIDS-a i pandemije COVID-a-19”, ističu organizatori.

O predavaču:

Izv. prof. dr. sc. Ivica Kelam radi na Katedri za filozofiju i povijest Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, a predaje i na Kineziološkom fakultetu u Osijeku te na doktorskom studiju Molekularne bioznanosti i na doktorskom studiju na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Voditelj je osječke jedinice Međunarodne katedre za bioetiku i Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Autor je jedne monografije i preko trideset znanstvenih radova u hrvatskim i inozemnim znanstvenim časopisima te je sudjelovao na više od 60 znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegovi znanstveni interesi usmjereni su prema etici te posebno bioetici. 

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9) te je otvoreno za javnost. „Molimo sve koji planiraju doći da se pridržavaju aktualnih epidemioloških mjera te nose masku. Broj posjetitelja ograničen je na 45, stoga se mole svi zainteresirani da dođu nešto ranije kako bi mogli prisustvovati predavanju. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata. Također, nakon predavanja snimka će biti dostupna na našem YouTube-kanalu”, napominju organizatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.