Hrvatski radio

Radio Osijek

O zaraznim bolestima u prostoru (Slavonija i Srijem) i vremenu (17., 18. i 19. st)

03.01.2022.

23:13

Autor: Radio Osijek/TM

-

-

Foto: Ogranak Matice hrvatske Donji Miholjac / -

Kužne bolesti u prostoru (Slavoniji i Srijemu) i vremenu (17., 18. i 19. st.) predavanje je povjesničara Zdenka Samaržije, koje u petak, 7. siječnja u dvorcu Mailath u Donjem Miholjcu organizira tamošnji ogranak Matice hrvatske. Početak je u 18 sati.

Povjesničar Zdenko Samaržija nije nepoznat miholjačkoj javnosti. Autor je više udžbenika za osnovne i srednje škole, sudionik brojnih stručnih i znanstvenih skupova, autor brojnih članaka, feljtona, monografija itd.

„Zarazne bolesti oduvijek pogađaju ljudsku vrstu i odnose mnoge živote, a oboljeli koji su preživjeli najčešće su doživotni invalidi. Samaržija će na predavanju predstaviti onu tešku i tegobnu stranu života Slavonaca i Srijemaca u osmanskom i habsburškom dobu: temeljem povijesnih izvora autor govori o epidmijema kuge, kolere, malarije, bjesnila, ospica i inih bolesti. U raznim desetljećima ovih stoljeća liječnici i drugo medicinsko osoblje različito su reagirali na zarazne bolesti - većinom uspješno. A narod, pun pouzdanja u zagovor svetaca, dizao je crkve, kipove i zavjetne javne plastike kako bi zaštitili svoje područje od pošasti. Danas to zovemo umjetnost”, najavljuju organizatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.