Hrvatski radio

Radio Osijek

Od 1. travnja ponovno kompom preko Drave

30.03.2022.

22:57

Autor: Radio Osijek/TM

Osječka kompa

Osječka kompa

Foto: HRT / Radio Osijek

Nakon zimske stanke osječka kompa u petak, 1. travnja ponovno kreće s plovidbom.

„Ne, nije šala, jedan od simbola našega grada ovu će plovnu sezonu započeti u petak, unatoč kiši koju prognostičari najavljuju za taj dan”, objavio je Unikom na svom Facebook profilu.

Radni dan kompe počinje i završava na lijevoj obali, gdje kompa uvijek i prenoći.  Prvi polazak s desne obale je u 9, na suprotnu obalu vozi svakih 40 minuta, a posljednji prelazak prema Tvrđavici je u 18,40. S lijeve, baranjske obale kompa prvi puta kreće u 9,20, a posljednji prijevoz putnika prema osječkoj strani je u 19 sati. Detaljan raspored plovidbenog reda možete pronaći na mrežnoj stranici Unikoma.

Prijevoz kompom ili skelom od crpke u Gornjem grado do Tvrđavice počeo je 13. listopada 1918. godine. Vlasnik i umirovljeni nadstojar, Arpad Csiky, kako bi pokrenuo prijelaz, nabavio je čeličnu užad iz rudnika negdje s Karpata. Željezne nosače s obje obale postavio je Josip Klarić, a deregliju za prijevoz izradio je Dragutin Ilik. Prva osječka kompa zvala se „Osijek“, a prema zapisima postojala je jedna i u Donjem gradu.

Riječni dravski prijevoz zaustavljen je 1. prosinca 1932. godine, a obnovljen je tek nakon Drugog svjetskog rata. Kompu je tada izrgradilo osječko poduzeće Hidrotehna i od travnja 1948. godine imala je kapacitet za prijevoz i do 200 putnika.

Danas se kompa nalazi na istom mjestu kao i nekad, u Gornjem gradu, zapadno od Solarskog trga. Željezni stupovi postavljeni s obje strane obale Drave u rasponu su od 195 metara. Omiljeno je prijevozno sredstvo Osječanima koji posjećuju ZOO vrt.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.