Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK: Dani Maroka i OLJKIĆ

12.08.2022.

20:22

Autor: Radio Osijek/TM

Vizual

Vizual

Foto: Osječko ljeto kulture / -

Sredina kolovoza na Osječko ljeto kultur donosi Dane Maroka– filmovima, predavanjem, glazbom, ali i gastronomskim specijalitetima posjetitelji će upoznati tu afričku zemlju. Na OLJK-u je ponovno i OLJKIĆ.

13.8./OLJKIĆ: PUFFI U ŠUMI /KC OSIJEK

Zbog radova u osječkoj Tvrđi i ovoga puta Oljkić će se održati u prostorima KC Osijek. Tako će u subotu mališani gledati predstavu „Puffi u šumi”, autorice Mirte Zečević koju će izvesti Kazališna družina Smješko iz Zagreba. Kao i prošla dječja predstava, tako i ova ima blagu dozu ekološke osviještenosti. Predstava je svojevrsni mali mjuzikl za djecu, a govori o psiću Puffiju koji se izgubio u šumi i traži svoju vlasnicu. Pri tome upozna Zeca, Vepra i Vuka koji mu pomažu pronaći Djevojčicu i pri tome čiste šumu od smeća. Predstava počinje u 11 sati.

Dani Maroka na OLJK-u

Nakon predavanja o carskim gradovima Maroka i projekcije filma „Rock the Casbah” (Maroko, 2013.), redateljice Laile Marrakchi, u subotu, 13. kolovoza na krovnoj terasi Kulturnoga centra bit će prikazan marokanski film „Grube ruke”, snimljen 2011. godine. Režiju potpisuje Mohamed Asli. Radnja prati Mustaphu, nepismenog frizera koji živi sa slijepom majkom. Osim toga on za svoje mušterije nabavlja ilegalne dokumente. Kada mu se za pomoć obrati susjeda Zakia, kako bi nabavila dokumente i otišla u Španjolsku gdje joj radi zaručnik u poljima jagoda, on se zaljubi u nju. Ovaj film spaja romansu, humor i realizam, a osim o problemu emigracije govori o razlikama koje postoje unutar jednog društva.

Posjetitelji će osim u filmu moći uživati i u degustaciji marokanskih slastica. Mjesto je već svima drago – krovna terasa KC Osijek, a početak je planiran za 21.00 sat.

Dani Maroka završavaju u nedjelju, 14. kolovoza  nastupom sastava Zoran Majstorović Organ Trio. Za gitarom je osječkoj publici već poznati Zoran Majstorović, na organu Karlo Lovrić, a za bubnjevima Rajko Ergić. Ovaj trio uglavnom izvodi autorske kompozicije vođe benda Zorana Majstorovića te skladbe legendarnih jazz skladatelja kao što su J. Coltrane, T. Monk, C. Mingus i D. Ellington. „Zoran Majstorović, akademski obrazovan glazbenik sa zavidnom međunarodnom karijerom koristi svoj specifičan skup instrumentarija kako bi slušateljima dočarao putovanje kroz svjetsku glazbu te stvara sonornosti koje evociraju glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta” najavljuju organizatori i ističu kako se Dani Maroka na OLJK-u održavaju u suradnji s Francuskom alijansom Osijek i Veleposlanstvom Kraljevine Maroko .

Koncert će se održati na krovnoj terasi KC-a Osijek s početkom u 20 sati.

Zoran Majstorović

Zoran Majstorović

Foto: Iz poziva organizatora / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.