Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK – filmske projekcije (i na OLJKIĆ-u), Subotom u 20 umjesto Nu2

19.08.2022.

18:29

Autor: Radio Osijek/TM

OLJK Logo

OLJK Logo

Foto: Osječko ljeto kulture / -

Osječko ljeto kulture za vikend donosi filmske projekcije – čak i za one koji prate OLJKIĆ, S malih ekrana pred publiku OLJK-a stiže popularni televizijski voditelj Aleksandar Stanković, a ugostit će glumicu Vlastu Ramljak. Zbog očekivane kiše za vikend, sve će se održati prema utvrđenom rasporedu, ali pod krovom Kulturnog centra Osijek.

Subota, 20.8. / 11.00 sati / Kulturni centar Osijek - OLJKIĆ: projekcija animiranog filma za djecu GORDON I PADDY (Švedska, 2017.) - Crtić je sinkroniziran na hrvatski jezik

„Gordon& Paddy“ (2017.) animirani je film za djecu švedske redateljice Linde Hambäck i sinkroniziran je na hrvatski jezik.

Šef policijske uprave, žabac Gordon, sprema se za mirovinu i mora pronaći novog pomoćnika koji će ga zamijeniti. Pametna mišica odličnoga njuha Paddy čini se kao idealan kandidat. Zajedno pokušavaju riješiti Gordonov posljednji slučaj, misterij nestalih lješnjaka koji je prijavila lokalna vjeverica. Je li ih možda uzela lukava lisica? Gordon i Paddy će uskoro saznati.

Subota, 20.8. / 20.00 sati / Kulturni centar Osijek  - SUBOTOM U 20 / Talk show uživo s Aleksandrom Stankovićem / Gošća: Vlasta Ramljak

Nedjeljom u 2 ili Subotom u 20? I jedno i drugo je s Aleksandrom Stankovićem – Osječko ljeto kulture u svom programu za kraj kolovoza donosi Talk show uživo u kojem će popularni Aco Stanković ugostiti doajenku hrvatskog glumišta, članicu ansambla Drame HNK u Zagrebu, poznatu kazališnu, televizijsku i filmsku glumicu, Osječanku Vlastu Ramljak.

No, ni Stanković neće predugo ostati u udobnosti svoje voditeljske fotelje, jer će u osječkom ljetnom izdanju talk showa i on sam postati (zanimljivi) sugovornik koji ima puno toga za reći – o sebi.

„Zbog nepovoljne vremenske prognoze, Talk show Subotom u 20 s Aleksandrom Stankovićem premještamo u zatvoreni prostor – umjesto u Dvorištu HAZU-a, vidimo se u Kulturnom centru Osijek u subotu, 20. kolovoza s početkom u 20.00 sati. Ulaz je slobodan”, poručuju organizatori.

Nedjelja, 21.8. / 20.00 sati / Kulturni centar Osijek - projekcija filma OMAR (Palestina/2013.)

Film je, kao palestinski kandidat, bio nominiran 2014. za Oscara za najbolji strani film, a dodijeljena mu je i posebna nagrada žirija na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Radnja filma smještena je u okupiranu Zapadnu obalu Palestine, gdje naslovni lik svakodnevno preskače Zid uz Zapadnu obalu ugrožavajući vlastiti život kako bi posjetio djevojku Nadiu. Nakon pogibije jednog izraelskog vojnika, Omar postaje pijun u igri mačke i miša koja će ugroziti njegove planove za budućnost i prijateljstva iz djetinjstva. Mora se suočiti s bolnim odlukama o životu, ljubavi i odrastanju koje, iako motivirane isključivo ljubavlju prema Nadiji, imaju dalekosežne osobne i političke posljedice.

Film je prvenstveno politički triler, mikropogled na temu izraelsko-palestinskog konflikta, prošaran nježnošću romantične melodrame. Često nazivan palestinskim Romeo i Julijom, u filmu se redatelj Hany Abu-Assad u nekoliko prigoda referira na Shakespeara; Nadia stoji na prozoru kao Julija slušajući mladenački nevino, sramežljivo udvaranje njezina palestinskog Romea sa zarumenjenim obrazima. No, stvarne političke okolnosti u kojima djeluje glavni lik filma Omar, bijeg po skliskim krovovima i tijesnim uličicama od naoružanih vojnika, tajnih agenata uz zvuke rafalnih pucnjeva iz automatskih puški, smješta ovaj film u realno vrijeme i mjesto.

Redatelj: Hany Abu-Assad / Uloge: Adam Bakri, Leem Lubany, Iyad Hoorani / Trajanje: 97 minuta


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

8 h

FEBIRE

FEBIRE