Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK – Osijek čita Vesnu Parun

17.08.2022.

15:09

Autor: Radio Osijek/TM

Vesna Parun

Vesna Parun

Foto: Iz poziva organizatora / -

U povodu 100. obljetnice rođenja velike hrvatske pjesnikinje i književnice Vesne Parun, Osječko ljeto kulture dat će posvetu njezinom opusu, liku, djelu i mnogobrojnim stihovima. Književna večer „Osijek čita Vesnu Parun” održat će se danas, 17. kolovoza s početkom u 20 sati u Dvorištu HAZU-a u osječkoj Tvrđi. 

„Od svoje prve pjesme „Pramaljeće“ koju je napisala s 10 godina, a onda i prve zbirke pjesama „Zore i vihori“ (1947.), Vesna Parun je odredila svoj pjesnički stil – liričan i osjećajan. Svim daljnjim zbirkama pjesama koje su u hrvatskoj javnosti imale veliku popularnost – Crna maslina (1955.), Ropstvo (1957.), Pusti me da otpočinem (1958.), Ti i nikad (1959.), Koralj vraćen moru (1959.)… – ostala je vjerna sebi i svom stilu, zapamćena kao pjesnikinja zaokupljena ljubavlju. U svojoj pjesničkoj raskoši i stvaralačkoj plodnosti, velik i važan dio njezinog opusa bila je i dječja poezija. Objavljeno joj je preko 60 knjiga poezije i proze i uprizorena su četiri njezina dramska djela. Vesna Parun bila je i prva žena u hrvatskoj književnosti koja je živjela isključivo od književnosti i za književnost”, podsjećaju organizatori.

U književnoj večeri Osječkog ljeta kulture posvećenoj jednoj od naših najvećih pjesnikinja i književnica Vesni Parun sudjeluju sjajne mlade glumice Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Selma Sauerborn i Antonija Mrkonjić.

Ulaz je slobodan.

Obilježavanje ove velike i značajne, 100. obljetnice rođenja Vesne Parun u sklopu Osječkog ljeta kulture, zaokružit će se 24. kolovoza u 20.00 sati u Barutani kada će biti izvedena predstava Vesne Tominac Matačić „Ti koja imaš nevinije ruke“ redatelja Ivana Lea Leme, inspirirana životom i djelom Vesne Parun.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.