Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK - Radionica, predavanje o šokačkom vezu, medaljarstvo, sevdah

13.07.2022.

15:46

Autor: Radio Osijek/TM

Logo OLJK 2022.

Logo OLJK 2022.

Foto: OLJK / -

U sklopu Osječkog ljeta kulture mnogi će u četvrtak, 14. srpnja pohitati u Muzej Slavonije, jer su Doktori za baštinu ili žele čuti predavanje o baranjskom šokačkom vezu. U OLJK se uklopio i XIV. Memorijal Ive Kerdića, a ljubitelji dobre glazbe večeras će uživati u koncertu Mostar Sevdah Reuniona.

Ulaz na sve priredbe je slobodan

Program OLJK-a, četvrtak, 14. srpnja

DOKTORI ZA BAŠTINU - Trodnevna edukativna radionica za djecu i mlade - stvaranje kazališnog igrokaza "Festival plesa" / 13.-15.7. / 10.00-11.30 sati/ Muzej Slavonije  

MUZEJSKI ČETVRTAK - tematsko predavanje Vlaste Šabić o baranjskom šokačkom vezu / Četvrtak, 14.7. / 20.00 sati / Muzej Slavonije

 Zahvaljujući postojanju malobrojnih, ali izuzetno važnih nositelja umijeća izrade ovih specifičnih tehnika veza na terenu, te djelovanju u kontinuitetu izvannastavne aktivnosti Malih vezilja u Osnovnoj školi Draž, umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova upisano je 2021. godine kao nematerijalno dobro u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kustosica Etnografskog odjela Vlasta Šabić na izlaganju će predstaviti različite tehnike i ornamentiku baranjskih šokačkih vezova, koje će u projekciji ilustrirati fotografije detalja s narodnih nošnji iz zbirki Muzeja Slavonije.

XIV. MEMORIJAL IVE KERDIĆA-TRIENNALE HRVATSKOG MEDALJERSTVA I MALE PLASTIKE- Otvorenje izložbe / Četvrtak, 14.7. / 19.00 sati / Muzej likovnih umjetnosti

Memorijal Ive Kerdića jedina je nacionalna izložba koja obuhvaća minijaturno područje kiparstv. Kustosica izložba je Mateja Moser.


Na ovogodišnjem Triennaleu predstavit će se 13 umjetnika u dionici medaljerstva i 27 umjetnika u dionici male plastike. Samostalnom izložbom predstavit će se akademski kipar Janko Petrović, a ove godine pripremljena je i izložba kipara i medaljera Zdravka Brkića.

Zadnju sekvencu izložbene manifestacije čine studentski radovi, a ove godine predstavljaju se radovi studenata četiriju umjetničkih akademija: Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Izložba će biti otvorena do 27. studenoga 2022. godine u radno vrijeme Muzeja likovnih umjetnosti.

Koncert MOSTAR SEVDAH REUNIONA / Četvrtak, 14.7./ 21.00 sat / Dvorište Stare pekare

Jedan od najpoznatijih balkanskih etno sastava, legendarni Mostar Sevdah Reunion najavljuje koncertni spektakl u Osijeku! Grupa glazbenika koju ujedinjuje ljubav prema tradicionalnoj glazbi- sevdahu, od svog prvog albuma izdanog 1999. godine s glavnim vokalom Ilijazom Delićem i specijalnom gošćom na albumu – kraljicom romske muzike – Esmom Redžepovom, oduševljavaju publiku diljem Europe i svijeta, gdje god da se pojave.

Spojem izvornih sevdalinki s jazzom, bluesom, soulom i etno glazbom; spojem glazbene tradicije stare 400 godine i suvremenih aranžmanskih rješenja, top kombinacijom mladosti i iskustva, i zaokruženo s jedinstvenim stilom izvođenja, Mostar Sevdah Reunion od svog pojavljivanja na glazbenoj sceni redovni je gost najvećih world music i jazz festivala te velikih koncertnih pozornica.

Kao najdraže nastupe izdvajaju nastup u Londonu u dvorani Queen Elizabeth Hall, (2002 god.) kao i poziv da budu gosti B. B. Kinga na specijalnoj večeri “Blues Around the World” gdje su nastupali zajedno sa najvećim imenima bluesa – Vanom Morrisonom, Billom Wymanom, Kebom Mo'om, Marvaom Wright…


Mostar sevdah reunion

Mostar sevdah reunion

Foto: Iz poziva organizatora / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.