Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK - „Surogat” poslastica ljetnog izdanja Filmske runde

17.08.2022.

15:52

Autor: Radio Osijek/TM

OLJK - „Surogat” poslastica ljetnog izdanja Filmske runde

OLJK - „Surogat” poslastica ljetnog izdanja Filmske runde

Foto: Screenshot / OLJK

U četvrtak, 18. kolovoza od 21 sat, u sklopu Osječkog ljeta kulture na krovnoj terasi osječkog KC-a ljetno je izdanje Filmske RUNDE, revije kratkog hrvatskog filma, sa šest kratkih hrvatskih filmova, prigodno – ljetne tematike. Publici će na velikom platnu biti prikazana posebna filmska poslastica: kultni animirani film "Surogat” za koji je Dušan Vukotić dobio prestižnog Oscara.

„U petak, 19. kolovoza nastavljamo s filmskim večerima Osječkog ljeta kulture. Na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek s  početkom u 20.00 sati gledamo talijansku romantičnu dramu/komediju Skrivena boja stvari (Il colore nascosto delle colore)”, najavljuju organizatori OLJK-a filmski program, koji slijedi dan kasnije.

Filmska RUNDA koja svake godine u listopadu donosi selekciju najboljih kratkih filmova iz profesionalne i nezavisne produkcije, u četvrtak, 18. kolovoza dolazi u svom ljetnom izdanju. S početkom u 21 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek bit će prikazano šest kratkih filmova ljetne tematike.

„Na velikom platnu, možda i po prvi put, moći ćete pogledati naš najpoznatiji animirani film „Surogat” Dušana Vukotića iz 1961. godine. „Surogat” je prvi animirani film izvan SAD-a koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film, čime je napravio neponovljivi uspjeh za sebe i Zagrebačku školu crtanog filma!

Bit će prikazan i igrani film “Carpe diem”, najnovije ostvarenje redatelja i scenarista Filipa Antonia Lizatovića koji je osvojio nagradu za najbolji scenarij na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma te igrani film “Hortikultura” osječke redateljice Silve Ćapin, koji će upravo na Osječkom ljetu kulture imati svoju osječku premijeru.

Dokumentarni film „Oni samo dolaze i odlaze” redatelja Borisa Poljaka odnio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima, a film prati jutarnja događanja na Bačvicama. Na repertoaru je i nagrađivani animirani film „Miramare” Michaele Müller, koji je, između ostalog, bio uvršten i u selekciju filmskog festivala u Cannesu, u program studentskih filmova Cinefondation. Za kraj, gledamo i studentski igrani film „Spido” redatelja Luke Galešića, čiji je scenarij nastao prema priči Tanje Mravak o odnosu dalmatinskog bračnog para tijekom turističke sezone. 


„Ljetnu Filmsku RUNDU okrećemo u četvrtak, 18. kolovoza s početkom u 21 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek! Ulaz slobodan”, ponavljaju organizatori.


Popis filmova koji će biti prikazani:

SUROGAT

animirani

r. Dušan Vukotić

p. Zagreb film

trajanje: 10 min

SPIDO

igrani

r. Luka Galešić

p. ADU

trajanje: 10 min

ONI SAMO DOLAZE I ODLAZE

dokumentanrni

r. Boris Poljak

p. HFS

trajanje: 20 min

MIRAMARE

animirani

r. Michaela Müller

p. Zagreb film, ALU

trajanje: 8 min

CARPE DIEM

igrani

r. Filip Antonio Lizatović

p. Blank

trajanje: 13 min

HORTIKULTURA

igrani

r. Silva Ćapin

p. Eclectica

trajanje: 15 min

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.