Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK u subotu – OLJKIĆ, monodrama na engleskom, filmski festival o iću i piću

15.07.2022.

17:01

Autor: Radio Osijek/TM

Vizual OLJKIĆ

Vizual OLJKIĆ

Foto: OLJK / -

U subotu, 16. srpnja ponešto za sebe iz programa Osječkog ljeta kulture moći će pronaći ljubitelji kazališta i filma, od najmlađih do najstarijih.

U Dvorištu matematičke gimnazije, u sklopu OLJKIĆ-a predstavu za djecu „Najbolji prijatelji”, Peđe Gvozdića i Giulija Settima donosi ansambl Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca.

„Najbolji prijatelji“ predstava je neverbalnog tipa što ju čini zanimljivom i najmlađem uzrastu. Umjesto lutki, baloni igraju glavne uloge u ovoj toploj i duhovitoj priči o prijateljstvu koje nadvlada(va) sve razlike i teškoće koje nas često prate u životu. Glavni lik-balon, osamljeni je zmaj kojeg se svi boje, i koji na svoj, pomalo nespretan način pokušava pronaći prijatelje. Priča je to o prijateljstvu – kako se kroz igru spajaju i sprijateljuju naizgled nespojivi svjetovi.

Predstava počinje u 11 sati, ulaz je slobodan.

U 20 sati, u Barutani Osječanin s londonskom adresom Filip Krenus izvodi monodramu na engleskom jeziku „A Poor Player” (Bijedni glumac) osječanina s londonskom adresom Filipa Krenusa.

S dubrovačke i londonske na osječku pozornicu, ova monodrama ili, kako ju autori predstave, Filip Krenus i Sean Aita, vole nazvati – melankomedija, posveta je glumačkom životu i bavi se tematikom glumačkog zvanja; putujućih glumaca koji su se u 17. stoljeću kretali i lutali svijetom. Autori Filip Krenus i Sean Aita, koji ujedno potpisuje i režiju, stvarnog su glumca Johna Chappella, gotovo potpuno nepoznatog u svoje vrijeme, prebacili u Dubrovnik, kamo stigne greškom nakon što se kazališta u Londonu naprasno zatvore zbog kuge. U Dubrovniku on, tijekom i nakon nama sada itekako poznate karantene, propituje glumački život i svrhu svog zanata. Predstava je naslov dobila po stihu iz Macbetha: Život je samo lutajuća sjena; bijedan glumac što se šepiri i uzrujava na pozornici svoj sat, a zatim se o njemu više ne čuje.

U tekst drame su utkani Shakespearovi citati, a u samu izvedbu mnoge njegove dramske situacije. Predstava se bavi nekim davnim vremenom, ali s mnogo suvremenih referenci. Filip Krenus nas maestralno vodi kroz (životnu) priču koja iz farsične energije često odvede u sjetu, ali i obrnuto.

U prekrasnom ambijentu osječke Barutane, predstava će se održati u subotu, 16.7. s početkom u 20 sati. Monodrama je na engleskom jeziku. Ulaz je SLOBODAN. Besplatne ulaznice preuzmite na porti Kulturnog centra Osijek u petak i na dan predstave, od 8-22 sata.

Na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek održava se 20. Gastro film festival. U 21 sat kreće projekcija filmova iz natjecateljskog dijela festivala.

Gastro film festival festival je filmova o hrani i piću i filmova u kojima se hrana i piće pojavljuju. Festival je od početka međunarodnog karaktera, koji se zadnjih godina proširio sve većim brojem zemalja sudionika.

Festival je prvi puta dio službenog programa Osječkog ljeta kulture.

Organizator festivala je Video klub „Mursa“, a program je realiziran uz financijsku potporu: Hrvatskog audiovizualnog centra, Osječko-baranjske županije, te podršku Kulturnog centra Osijek i Osječkog ljeta kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.