Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJK: Vrijeme je za – gypsy jazz

22.07.2022.

18:02

Autor: Radio Osijek/TM

Orydano gypsy jazz band

Orydano gypsy jazz band

Foto: OLJK / -

U sklopu 22. Osječkog ljeta kulture u subotu, 23. srpnja na platou ispred Kulturnog centra nastupa Oridano gypsy jazz band. Orjen Riđanović na lead gitari i Milivoj Majdak na ritam gitari, Franjo Stojaković na klarinetu i Dinko Stipaničev na kontrabasu, četiri vrhunska instrumentalista i strastvena gypsy jazz glazbenika sviraju od 21 sat.

„Gypsy jazz ljubav je na prvo slušanje, a u izvedbi Oridano gypsy jazz banda, i to u živo - ljubav je trajna”, najavljuju organizatori u pozivnici za koncert.

Gypsy jazz, poznat i kao gypsy swing ili hot club jazz, stil je jazza koji je početkom 30-ih godina prošloga stoljeća utemeljio belgijski sinti gitarist Jean “Django” Reinhardt. Pitak, plesan, zabavan, a opet virtuozan i instrumentalno izazovan. Četvorica glazbenika okupljena u Oridano Gypsy Jazz band od 2009. zaljubljena su u ovaj glazbeni žanr kojim osvajaju i sve ostale koji s njim(a) dođu u glazbeni dodir. Oridano Gypsy Jazz je sastav koji svojim virtuozitetom, rafiniranošću izvedbe i glazbenim šarmom oduševljava publiku. Njeguju gypsy jazz u maniri Djanga Reinhardta, ali izvedbama daju i svoj osobni pristup. Koncertnim repertoarom u kojem kombiniraju jazz uspješnice, autorsku glazbu i glazbu Djanga Reinhardta zasluženo nose status miljenika hrvatske i inozemne jazz publike, ali i najistaknutijih hrvatskih, ne samo predstavnika, već i predvodnika gypsy jazz žanra.

U nedjelju na OLJK-u Oskarovac, dobitnik Zlatne palme otvara filmski program:

Nedjelja, 24.7. / 21.00 sat / krovna terasa Kulturnog centra Osijek / Projekcija filma DRIVE MY CAR (Japan 2021.) 

Ulaz na sva događanja u sklopu Osječkog ljeta kulture je SLOBODAN.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.