Hrvatski radio

Radio Osijek

OLJKIĆ, izložba, koncert...

07.07.2022.

19:59

Autor: Radio Osijek/TM

OLJK

OLJK

Foto: KC Osijek / -

Kiša je ipak poremetila planove priredaba na Osječkom ljetu kulture - otkazano je kino pod zvijezdama, a otvaranje „OLJKIĆ-a” prebačeno je u zatvoreni prostor. Publika će moći pogledati izložbu djela najpoznatijih hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika, na OLJK stiže vrhunski violinist.

U petak, 8. srpnja na rasporedu su dva događanja:

Petak, 8.7./18.00 sati

Otvorenje OLJKIĆ-a: BAJKE I JOŠ NEŠTO...

Kazališna predstava za djecu / Uzrast: 4-10 godina

Autori: Sara Lustig i Goran Vučko

Gostovanje Kazališta Virovitica

Kulturni centar Osijek

Ulaz SLOBODAN

Petak,8.7./19.00 sati

Otvorenje izložbe IZDRŽATI SVOM (NEVOLJENOM) VREMENU USPRKOS

Galerija Waldinger / Osijek

Ulaz SLOBODAN

Subota, 9.7. / 21.00 sat

ROBY LAKATOS & ANSAMBL

Koncert svjetske violinske zvijezde

Dvorište Stare pekare

Ulaz SLOBODAN

Otvorenje ovogodišnjeg OLJKIĆ-a - programa Osječkog ljeta kulture za djecu i mlade, održat će se u petak, 8. srpnja 2022. godine s početkom u 18.00 sati izvedbom predstave za djecu „Bajke i još nešto“ Kazališta Virovitica. Zbog kiše sve je iz dvorišta Treće gimnazije prebačeno u Kulturni centar Osijek.

Bajke i još nešto…predstava je za djecu od 4-10 godina, autorskog dvojca Sare Lustig i Gorana Vučka. Kazalište Virovitica donosi jedinstvenu predstavu koja umjesto diznijevskih i modernih bajki, (malo za promjenu), djecu upoznaje s hrvatskim narodnim bajkama.

Ali, bez obzira na ovaj kišni početak, dvorište Matematičke gimnazije na ovogodišnjem će Osječkom ljetu kulture ipak postati OLJKIĆ republika za najmlađu kulturnu publiku, ali i za obiteljske posjete kulturnim događanjima u Gradu. 

U subotu, 16. srpnja u 11.00 sati na OLJKIĆ stižu Najbolji prijatelji, lutkarska predstava za djecu autorskog dvojca Giulija Settima i Peđe Gvozdića iz Kazališta Zorin dom iz Karlovca.


U petak, 8. srpnja s početkom u 19 sati u osječkoj galeriji Waldinger otvara se izložba „Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos” s djelima suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika poput nedavno preminulog Đure Sedera, zatim Ede Murtića, Borisa Bućana, Vatroslava Kuliša, Jagode Buić … a tematizira se njihov pristup pejzažu i motivima iz prirode.

Gradske galerije svoj važni doprinos 22. Osječkom ljetu kulture, u čijim programima sudjeluju već 15 godina, daju izložbom kakvom se malo koji grad u Hrvatskoj tokom svog (kulturnog) ljeta ima za podičiti. Zahvaljujući Gradskim galerijama u Osijek stižu djela najpoznatijih hrvatskih suvremenih likovnih umjetnika. Kroz djela Đure Sedera, Borisa Bućana, Jagode Buić, Nives Kavurić Kurtović, Vatroslava Kuliša, Matka Trebotića, Šime Perića, Ede Murtića, Peruška Bogdanića, Brune Mascarellija, Petra Dolića, Ante Kuduza, Dine Trtovca, Dalibora Paraća, Baneta Milenkovića, Dalibora Jelavića i Lidije Šeler, u svojoj izložbenoj koncepciji, kustosica Iva Körbler predstavlja i tematizira njihov morfološki i stilski različit pristup pejzažu i motivima iz prirode.

Svjetska violinistička zvijezda Roby Lakatos u društvu virtuoznih članova svoga ansambla stiže u Osijek u subotu, 9.srpnja, gdje će u sklopu Osječkog ljeta kulture s početkom u 21.00 sat održati besplatan koncert u dvorištu Stare pekare.

„Violinist s najbržim prstima na svijetu“, fantastičan virtuoz na violini, uz ime Robyja Lakatosa vežu se samo glazbeni superlativi. U najpoznatija klasična djela vješto unosi elemente i duh svoje izvorne romske tradicije, ali i jazza, što ga je odvelo u najveće svjetske koncertne i osiguralo suradnje s najpoznatijim jazz i klasičnim glazbenicima kao što su Herbie Hancock, Quincy Jones, Joshua Bellom, Maksim Vengerov, Nigel Kennedy i brojni drugi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.