Hrvatski radio

Radio Osijek

On the bridge of music

13.01.2022.

11:40

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Dražena Vrselja, intendantica HNK Osijek

Dražena Vrselja, intendantica HNK Osijek

Foto: Davor Lončarić / HRT

Povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Mađarskom, u Hrvatskom će se narodnom kazalištu u Osijeku 18. siječnja u 18.30 sati održati gala koncert "On The Bridge Of Music", u kojem sudjeluju orkestri i solisti  Opere osječkog HNK-a i Operetnog kazališta u Budimpešti, u kojem će koncert biti izveden 25. siječnja. 

"Republika Hrvatska ove godine proslavlja veliku i važnu obljetnicu, trenutak kad je postala dijelom obitelji međunarodno priznatih, samostalnih država, trenutak kad se ostvario san svih koji su stremili i svim srcem žudjeli za do tad u povijesti nikad dosanjanim snom: održavljenom samostalnošću Hrvatske. Siječanj je stoga mjesec naše velike radosti i svekolikog ponosa", ističu iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 18. siječnja u 18.30 sati održat će se Gala koncert pod nazivom "On the Bridge of Music". Koncert se održava u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Mađarskom. Isti koncert bit će izveden i u Operetnom kazalištu u Budimpešti 25. siječnja 2022. godine. U koncertu će sudjelovati orkestar Opere HNK u Osijeku i solisti Viktorija Đurđek, Katarina Toplek, Leon Košavić, Igor Krišto te orkestar Operetnog kazališta u Budimpešti i solisti Zsolt Vadász, Anita Lukács, Luca Bojtos, Viktor Dénes.

Program Gala koncerta – On the Bridge of Music je promišljen kao program hrvatskih i mađarskih skladatelja kako bi se još više naglasila povezanost dviju zemalja i važnost samoga događaja.

Koncert povodom 30. obljetnice financiran je vlastitim sredstvima i uz pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, Ministarstva kulture RH te Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Dodatno, koncertna suradnja od velikog je značaja velikom broju mađarskih umjetnika našeg orkestra koji će dobiti priliku nastupati u svojoj državi, ali i za Osječko-baranjsku županiju, budući da u njoj obitava veliki broj Mađara. Njome širimo hrvatski kulturni identitet i promičemo hrvatsku kulturu i umjetnost, ali i učvršćujemo diplomatske odnose dviju država. 30. obljetnica od priznavanja RH događaj je od velikog značaja za našu državu budući da je njime učvrstila svoju neovisnost i suverenitet te kao takav zaslužuje svečano obilježavanje koje će ovaj događaj proslaviti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.