Hrvatski radio

Radio Osijek

Oprez, snima(t će) se

02.02.2015.

21:42

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

MUP nabavlja 15 radara s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica – uređaji će biti postavljeni i na prometnicama u Osječko-baranjskoj županiji.

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za nabavku fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Ovi će uređaji u funkciji biti 24 sata dnevno, a bit će postavljeni duž prometnica u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.
Oprema za nadzor brizne i čitanje registarskih oznaka, za koju će policija iz Nacionalnog programa za sigurnost prometa na cestama izdvojiti više od pet milijuna kuna (bez PDV-a), uglavnom će se postavljati na stupove javne rasvjete i to u ormariće otporne na metke, vodu, prašinu i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva, piše Večernji list. U natječaju se doduše navodi 30 lokacija (u svakoj regiji po deset), no MUP nabavlja 15 kamera koje će, ovisno o potrebi, seliti s lokacije na lokaciju. Vozači tako neće znati koji je od postavljenih ormarića pokraj kojeg prolaze zapravo prazan. Kod odabira lokacija koje će se nadzirati, a o čemu će vozači biti obaviješteni prometnim znakom, MUP je uzeo u obzir statističke pokazatelje o učestalosti prometnih nesreća na tim dionicama cesta. U MUP-u se nadaju da će uvođenjem sustava nadzora brzine smanjiti i broj nesreća i prometnih prekršaja, kao što se to dogodilo na prometnicama u Splitu kada je ondje prije nekoliko godina postavljen ovakav nadzor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.