Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka promocija knjige „Kisnut će kišobran” Maje Muškić

20.11.2022.

17:59

Autor: Radio Osijek/TM

Maja i Stjepan Muškić

Maja i Stjepan Muškić

Foto: GISKO / -

Knjiga Maje Muškić „Kisnut će kišobran” osječkoj će publici biti predstavljena u srijedu, 23. studenoga u prostoru Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice. Promocija knjige u kojoj autorica, majka 27-godišnjeg Stjepana, osobe s posebnim potrebama, čitateljima donosi njihovu priču, počinje u 18 sati. 

Maja Muškić rođena je u Osijeku. Objavila je četiri knjige pod naslovom “Sumrak svitanja”, “S druge strane zjenica”, “Đakovo, priča o ljubavi”  i “Kisnut će kišobran”. “Kisnut će kišobran – priča jedne mame” autobiografska je, hrabra, otvorena priča nastala u suautorstvu s njezinim sinom Stjepanom. Knjiga sadrži 13 Majinih priča i 21 kratki dijalog koji će čitatelja provesti kroz put suza i smijeha.

Među prvim zapisima bio je njihov razgovor, koji je naslovio ovu knjigu:

Kisnut će kišobran

Stjepan: Mama kad ćemo ići šetat na stazu?

Ja: Kad bude ljepše vrijeme, vidiš da pada kiša.

Stjepan: Pa ponijeti ćemo kišobran.

Ja: A ne da mi se kisnuti!

Stjepan: Kisnut će kišobran, a ne mi!

Iskreno, bez patetike, duhovito i duboko Maja Muškić dijeli fragmente svog i Stjepanovog života:

„Nije nam lako, vjerujte, nije nam lako.

Moj sin zna čitati, zna pisati, zna čak i jednostavne računske operacije. Zna dane u tjednu, zna mjesece, zna koliko je sati (da, zna koliko je sati. Nekom svakidašnjica, nama diploma). Zna se sam istuširati, zna se poslužiti i jesti ono što mu priredim. Zna sve emisije na HRT1 ( s kojeg ne da da prebacim program). Zna poimence sve voditelje unazad deset godina u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“). Zna sve tamburaške pjesme, sastave za koje nikad nisam čula. Zna što smije spomenut pred Milkom, što ni za milu majku. Zna dubinu vjere daleko smislenije nego što ja mogu pojmiti. Zna da ga srce boli kad pomisli na baku i djeda kojih više nema (ljude koji su me othranili). Zna da ga srce dira kad zasvira hrvatska himna, jer redovito zaplače kad ju čuje. Zna razliku između dobra i zla (osim kad se jaaaako naživcira pa govori obrnuto). Zna što želi nositi od odječe, što ne želi. Zna gdje pripada. Zna biti, kako sam ga učila, odgovoran i odrastao. Zna živjeti. Zna jer sam ga učila. Zna jer sam se otkinula u korijenu.

Danas je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama.

Godinama sam zapisivala Stjepanove misli koje sam često znala podijeliti i ovdje. Objedinila sam ih. Napisala sam i 15-ak priča o svom iskustvu roditelja, stazi kojoj smo zajedno gazili, ljudima koje smo na tom putu susretali.”

S knjigom „Kisnut će kišobran” prilika je da svi doznamo ta iskustva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.