Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka radionica grafike

08.02.2022.

12:20

Autor: Radio Osijek/TM

Osječka radionica grafike

Osječka radionica grafike

Foto: Iz poziva organizatora/Zvonimir Florijančić / AUKOS

U grafičkim ateljeima Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost na Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku održava se sedmodnevna radionica pod nazivom Osječka radionica grafike/ORG, na kojoj sudjeluju studenti s osječke Akademije i studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom doc.dr.art. Igora Čabraje (ALU Zagreb) i izv.prof.art. Marija Čaušića (AUK Osijek). U petak, 11. veljače od 16 do 18 sati održati će se Dan otvorenih vrata ORG-a s ciljem prezentacije radionice, radova u nastajanju kao i mladih umjetnica i umjetnika koji sudjeluju na radionici.

Riječ je o premijernoj organizaciji Osječke radionice umjetničke grafike, a “cilj je studentima omogućiti istraživanje novih tehnoloških mogućnosti suvremene umjetničke grafike koja će unaprijediti njihovo znanje o grafičkom mediju te proširiti viđenje i implementaciju iskustva u praksi. Tijekom intenzivne sedmodnevne edukacije gost profesor Igor Čabraja s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i profesor Mario Čaušić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku provest će niz nastavnih aktivnosti kroz koje će studenti uz stručno vodstvo imati priliku proširiti svoje znanje o suvremenim praksama u mediju umjetničke grafike i razmijeniti iskustvo s gostujućim kolegama. Doprinos radionice očitovat će se kroz razvoj individualnih umjetničkih poetika polaznika te stvaranje prepoznatljive, inovativne i bogate kulturne scene grada Osijeka i regije”, ističu iz AUKOS-a.

Voditelji radionice:

Doc.dr.art. Igor Čabraja, Akademija za likovnu umjetnost u Zagrebu

Izv.prof.art Mario Čaušić, Akademija za umjetnost u Osijeku

Studenti sudionici ALU, Zagreb: Petra Divković, Petra Jović, Jakov Pašalić

Studenti sudionici AUK, Osijek: Zvonimir Florijančić, Petra Deša, Ivana Ratkaj, Marija Križić, Mia Nikolašević

Organizacijski odbor: izv.prof.Mario Čaušić, izv.prof.dr.art. Ines Matijević Cakić, doc.art. Mario Matoković, Krunoslav Dundović, umjetnički suradnik

Igor Čabraja (Slavonski Brod, 1976.) diplomirao je 2006. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Dubravke Babić. Po završetku studija, u suradnji s raznim institucijama organizira i vodi radionice u kojima polaznike upoznaje s medijem grafike. U isto vrijeme, kao vanjski suradnik počinje s radom u nastavi na kolegijima grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Od 2006. do danas ostvario je osamnaest samostalnih, te tridesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela su mu uvrštena u neke od domaćih muzejsko-galerijskih zbirki, a za svoj je rad primio više priznanja i nagrada, od kojih se ističu Nagrada MMSU Rijeka na 4. hrvatskom trijenalu grafike 2006. godine, i Premija HAZU na 6. hrvatskom trijenalu grafike 2012. godine u organizaciji Kabineta grafike HAZU. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Mario Čaušić (Osijek, 1972.) diplomirao je grafičko slikarstvo 2001.na ALU Zagreb u klasi prof. Ante Kuduza. Aktivno izlaže od 1998. godine, do sada je sudjelovao u više od sto skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad je dobio više nagrada, kao što su: 2019. otkupna nagrada Ministarstva Republike Hrvatske na 8. trijenalu grafike, Zagreb, 2009.nagrada HDLU-a Zagreb na 5. hrvatskom triennalu grafike, Zagreb, 2007. nagrada UNICA na Festivalu jednominutnog filma Požega, 2000. nagrada na IVth Student International Biennale, Skopje. Organizirao je i sudjelovao u više likovno grafičkih radionica. Nominiran je za međunarodnu nagradu, Queen Sonja print award, Norveška, 2020 godine. Autor je knjige “Kemija u umjetničkoj grafici” izdane 2020. godine nakladnika Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Od 2005. zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na Odsjeku za vizualnu i medijsku umjetnost na kolegiju grafika gdje i danas radi u zvanju izvanrednog profesora. Živi i radi u Osijeku.

Projekt je financirao Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Studentski centar u Osijeku.

Tijek radionice .ORG pratite na:

Facebook stranici Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost / AUKOS https://www.facebook.com/visualmediaartaukos

Facebook stranici Akademije za umjetnost i kulturu

https://www.facebook.com/AUKOsijek/

Web Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

http://www.uaos.unios.hr/


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.