Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki puhački orkestar i gosti iz Lašve

22.09.2022.

18:27

Autor: Radio Osijek/TM

Limena glazba Lašva

Limena glazba Lašva

Foto: Iz poziva organizatora / -

U subotu 24. rujna u 18 sati na Trgu zajednički je koncert Osječkog puhačkog orkestra i Limene glazbe „Lašva“ Nova Bila (BiH). Kao glazbena pratnja orkestru večer će uljepšati vokalni sastav „Lašvanske dive“ (BiH).

Koncert je organiziran u sklopu projekta ,,Pjesmom od Bosne do Slavonije'', koji se ostvaruje uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Cilj je projekta koncertima u Osijeku i Travniku povezati ova dva puhačka orkestra te time jačati kulturnu suradnju Hrvata Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom i dati doprinos razvoju glazbene kulture u Slavoniji i Središnjoj Bosni.

LIMENA GLAZBA ,,LAŠVA'' NOVA BILA

Limena glazba ,,Lašva'' Nova Bila utemeljena je 1974. godine, a od 1995. djeluje u sklopu Javne ustanove Hrvatski kulturni centar Nova Bila, čija je najstarija i najistaknutija sekcija. S misijom promoviranje glazbenog stvaralaštva iz generacije u generaciju privlači mlade ljude da se bave glazbom te da kroz glazbu uče život i postaju plemenitiji ljudi. „Moramo istaknuti da smo u tome prilično uspješni jer kroz redove orkestra u proteklih 50-ak godina prošlo je nekoliko stotina glazbenika. Trenutno imamo 35 članova od kojih je 20 mlađih od 25 godina. Održavamo i Malu školu puhača – besplatnu radionicu za djecu osnovnoškolskog uzrasta koji uče svirati puhačke instrumente. Najtalentiraniji ili najuporniji od njih postaju članovi orkestra Limene glazbe ,,Lašva'' Nova Bila”, ističu iz orkestra koji uveseljava svoje sugrađane. „U našoj lokalnoj zajednici smo prepoznati kao orkestar koji uveličava svaku iole važniju manifestaciju, ne samo u Travniku već i šire. Godišnje imamo preko 20 nastupa na raznim koncertima, manifestacijama, defileima i sl., a do sada smo nastupali diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske, pa čak i u Cannesu i Parizu”, predstavlja svoj rad orkestar limene glazbe „Lašva”. 

Vokalni sastav Lašvanske dive

Vokalni sastav Lašvanske dive

Foto: Iz poziva organizatora / -

VOKALNI SASTAV „LAŠVANSKE DIVE“

Vokalni sastav „Lašvanske dive“ djeluje od listopada 2014. godine  kao jedna od mlađih sekcija Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila. Dive iza sebe imaju preko stotinu zapaženih nastupa. Vrlo rado se odazivaju na nastupe jer im je želja predstaviti sebe, Centar u kojem djeluju, općinu Travnik.

Sastav čini devet članica od kojih je većina glazbeno obrazovana te zbog toga vrlo lako uvježbavaju kompozicije i imaju veoma šarolik repertoar. Predsjednik vokalnog sastava je ravnatelj JU Hrvatski kulturni centar Nova Bila g. Dragan Đido, tajnica je gđa Ilijana Budimir Trupina, a dirigentica vokalnog sastava je profesorica Nanarela Bajo.

Lašvanske su dive do sada snimile dvije vlastite autorske pjesme: ,,Travniče, moja ljubavi’’ i ,,Uz tebe smo, Bosno i Hercegovino’’, a. Također, zajedno sa Ženskom pjevačkom skupinom ,,Čuvarice tradicije’’ koproducirale su etnopjesmu ,,Oj, korita’’.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.