Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki ZOO uči kako gledati životinje u ZOO-u

12.05.2022.

20:36

Autor: Radio Osijek/TM

Iz osječkog Zoološkog vrta

Iz osječkog Zoološkog vrta

Foto: Zoološki vrt Osijek / -

Osječki Zoološki vrt poziva na edukativni obilazak ZOO-a u subotu, 14. svibnja u 17 sati, u kojem će, kako najavljuju, pokazati kako se najkvalitetnije i najsvrsishodnije istražuje, primjećuje i razumije životinje.

„Koncept modernih zooloških vrtova više nije izlaganje životinja u neadekvatnim nastambama u kojima one borave u uvjetima koji nisu prilagođeni njihovom prirodnom okruženju. Smještanje životinja u malene nastambe, bez prostora u kojem se životinja može osjećati sigurno, zaštićeno i u kojem je njezin bioritam narušen zastario je sistem koji nije u skladu s dobrobiti životinja. Osječki Zoološki vrt zato je svoje nastambe prilagodio i prilagođava ih isključivo dobrobiti životinja, a sam obilazak vrta trebao bi biti polagani i pažljivi kontakt sa živim svijetom u kojem je razumijevanje životinja i učenje o važnosti očuvanja njihovog staništa jedan od osnovnih motiva za posjet”, stoji u najavi ovog poučnog obilaska Zoološkog vrta.

„Upravo zbog toga što naše posjetitelje želimo poučiti kako pravilno istraživati zoološke vrtove, odlučili smo se organizirati ovu edukativnu šetnju tijekom koje ćemo objasniti kako kvalitetno razgledati nastambe, koristiti info-ploče, zbog čega u određeno doba dana pojedine životinje nisu vidljive, jesu li "prazne nastambe" uistinu prazne, zbog čega su određene nastambe "neuredne i zarasle" te kako pažljivim promatranjem i dužim zadržavanjem ispred nastambi možemo otkriti vrste u njihovom prirodnom ambijentu”, objašnjava Tatjana Elez iz osječkog Unikoma i dodaje: „Ulaznica za ovu edukaciju iznosi uobičajenih 20 kn za odrasle i 10 kn za djecu od 14 godina, a pratnju i stručna objašnjenja ponudit će vam naše edukacijsko osoblje. Okupljanje je predviđeno kod blagajne na ulazu u Zoološki vrt. Radujemo se susretu!”


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.