Hrvatski radio

Radio Osijek

Picula u Đakovu: Predavanje o lažnim vijestima

22.12.2021.

18:51

Autor: Radio Osijek/TM

.

.

Foto: Nikola Plečko (Nik Titanik) / Radio Osijek

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u Đakovu će, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, u četvrtak, 23. prosinca održati predavanje iz ciklusa Hodalica kroz lažne vijesti. Predavanje je namijenjeno osobama starije životne dobi, a cilj je uputiti ih kako prepoznati lažne vijesti i dezinformacije. Početak je u 10:30.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg projekta i nagradnog natječaja nazvanih “Kidalica lažnih vijesti”, usmjerenih prema medijskom opismenjavanju i borbi protiv lažnih vijesti kod srednjoškolaca i studenata, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pokrenuo je novi projekt, “Hodalicu kroz lažne vijesti”. Projekt se realizira uz podršku parlamentarne grupacije Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

“Osobe treće životne dobi prečesto su u Hrvatskoj zanemarene, kako u sustavu skrbi, tako i u medijima, a Europski parlament još je 2008. godine prepoznao važnost medijskog opismenjavanja starijih sugrađanki i sugrađana, posebno u digitalnom svijetu, koji je postao i njihova stvarnost i svakodnevica”, istaknuo je Picula, koji je i član Posebnog odbora Europskog parlamenta za borbu protiv vanjskog uplitanja u demokratske procese. Dodao je kako je više relevantnih istraživanja pokazalo kako su osobe starije životne dobi, nažalost, najsklonije širenju lažnih vijesti na društvenim mrežama.

Primjerice, američko istraživanje Grinberg et al. (2019) pokazalo je visoku koncentraciju konzumacije lažnih vijesti u općoj populaciji: 1% korisnika je konzumiralo 80% detektiranih lažnih vijesti, dok je svega 0,1% odgovorno za 80% dijeljenih izvora lažnih vijesti. Istraživanje je također sugeriralo da će lažne vijesti najvjerojatnije dijeliti osobe starije životne dobi. Slično je potvrdilo i istraživanje Guess et al. (2019) koje se fokusiralo na Facebook, a koje je utvrdilo da je dijeljenje lažnih vijesti po sebi rijetka pojava, ali da su oni koji sudjeluju u dijeljenju bili stariji od 65 godina te da je ova grupa podijelila gotovo sedam puta više lažnih vijesti od najmlađe dobne skupine. Iako ni jedna ni druga studija ne donose konačne zaključke o uzrocima osjetljivosti starijih dobnih skupina na lažne vijesti, slažu se da stariji ljudi, koji su došli na internet kasnije, nemaju vještine digitalne pismenosti koje imaju mlađi korisnici. U Eurobarometrovom istraživanju o online lažnim vijestima i dezinformacijama iz 2018. godine 83% ispitanika je izjavilo da lažne vijesti ugrožavaju demokraciju (u RH 80%).

Projekt "Hodalica kroz lažne vijesti" pripremljen je i provodi se u suradnji s medijskim stručnjakom Tomislavom Levakom, mag. cult., predavačem na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Levak je doktorand komunikologije koji dovršava doktorsku disertaciju na temu dezinformacija i lažnih vijesti, a već nekoliko godina održava predavanja i radionice medijske pismenosti upravo za osobe treće životne dobi. 

Za ovaj projekt Levak je pripremio i održat će šest predavanja i radionica za umirovljenike u pet hrvatskih gradova, a zajedno s dr. sc. Nefretetom Zekić Eberhard, dugogodišnjom osječkom novinarkom specijaliziranom za medijsku etiku, sudjelovao je u kreiranju sadržaja za promotivne videouratke i izradi poruka kampanje. I naposljetku, karikature "Hodalice kroz lažne vijesti" potpisuje Nikola Plečko, poznatiji kao Nik Titanik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.