Hrvatski radio

Radio Osijek

Plavi svemir u Osijeku

18.09.2023.

21:06

Autor: Radio Osijek/TM

Plavi svemir u Osijeku

Plavi svemir u Osijeku

Foto: Udruga Breza / -

Secesijski zdenac uz Promenadu, trgovi Ante Starčevića i pape Ivana Pavla II, park Zrinjevac i trg Oskara Nemona (ispred Ekonomskog fakulteta u Osijeku), četiri su lokacije u gradu koje će 22. i 23. rujna postati dijelovima Plavog svemira. A kako Plavi svemir ne bi poremetila kiša, dio programa je sa subote prebačen na petak.


„Ruke, srce i oči glavni su motivi kroz koje ćemo, na jedan novi način, doživjeti svoj grad i prostore koji su neopravdano zaboravljeni”, najavljuju iz Udruge Breza, koja organizira ovaj glazbeno, plesni kreativni – kako kaću – spektakl u Osijeku

Plavi svemir počinje u petak, 22. rujna, od 16,30 sati, uz secesijski zdenac koji će postati mjestom osječkog sporta za sve generacije. Građani će se moći pridružiti treninzima kluba Bad Shadow Muay Thai, Karate kluba Osijek, eLeMent-centara za edukaciju i rekreaciju, Judo kluba Mladost Osijek, Karate kluba Osijek, a trening za „sive stanice“ omogućit će Osječki šahovski savez. U blizini će biti i radionica slikanja za umirovljenike, Marion Plavec: Moj zdenac.

U OŠ F. K. Frankopana, od 16:30 do 18:00 sati, bit će Sajam slobodnog vremena za djecu i roditelje uz radionice, degustacije i prezentacije.

Od 17:00 do 18:00 sati, od zdenca i oko osječkih parkova, bit će održana utrka građana Urban Revolution Run by Run4Fun.

Vrhunac dana bit će u 18:00 sati, zajedničkim nastupom više od 150 osječkih glazbenika i 100 plesača na središnjim osječkim trgovima Ante Starčevića i pape Ivana Pavla II, koji će izvesti dvije skladbe.

Prva pjesma je „Zamisli život u ritmu muzike za ples“, a druga je „Plavi svemir“, za koju je riječi napisala Daliborka Pavošević iz Udruge obitelji djece s autizmom „DAR“, a aranžman su izradili Davor Dedić i Franjo Batorek. Rock koncertom za djecu „Kišni Razdraganci“, u 20,00 sati, na istom će mjestu nastupiti Ivanka i Mrle, a program će biti nastavljen mnoštvom drugih plesnih i glazbenih nastupa.

Po gradu će biti postavljene zanimljive instalacije koje je izradio Boris Sekulić na temu Ljudi, a In da sofa: Urbanu vrtnu furku osigurat će Kreativna agencija Adverta.


Zbog najave meteorologa da bi subotnje poslijepodne moglo biti kišno, organizatori su dio programa Plavog svemira sa subote, 23. rujna, „preselili” na petak, 22. rujna, navečer.

Tako će se „Horizonti svijeta”, plesni program koji će okupiti izvođače i stilove sa svih kontinenata, održati na prostoru ispred konkatedrale, odmah nakon zajedničkog glazbenog nastupa svih osječkih glazbenika i plesača i rock koncerta za djecu Ivanke i Mrleta.

U programu „Horizonta svijeta” posjetitelji će imati prigodu uživati u Flamenco en Vivo (tablao), koji će nam predstaviti Nina Čorić, Teo Mandžuka i Mitja Obed, u LED Show-u „Mariposa Experience“ koji će plesati Margot Goleš, Antonija Čelan Karuza prikazat će „Mistični ples daleke Indije“, a u ritmu sambe nastupit će Sara Vargović i RITMOS. Zdenac će biti u In Da Sofa mood by Adverta, dok će Jelena Lulić, Željka Fuderer Levak, Josip Kaniža postaviti instalacije u prostoru: Oči. 

Plavi svemir - program za 22. rujna

Plavi svemir - program za 22. rujna

Foto: Udruga Breza / -

I u subotu, 23. rujna, događanja će biti na više lokacija.

U parku Oskara Nemona, od 10:00 do 12:00 sati, Društvo ljubitelja književnosti Littera imat će prezentaciju „Poezija u parku“, dok će Darija Klaričić Veg voditi radionicu kreativnog pisanja „Libar“. Tihomir Dunđerović bavit će se „Rezanim stihovima“, Daliborka Pavošević vodit će radionicu za predškolce „Sve što ćemo sagraditi“, Danijela Lovoković (GRAFOS), zajedno će s učenicima, studentima i prolaznicima „Dizajnirati naš grad“, dok će Antonija Blažević imati inkluzivnu plesnu radionicu „Zagrli srcem“.

U subotu će biti posebno zabavno u parku Zrinjevac gdje će od 9:00 do 12:00 sati biti održano više od 15 radionica i glazbeni program u kojemu će nastupiti PK Wings, Plesni studio Illusion i Cheerleading Osijek Legice, Meritas & Jelena Radan i učenici OŠ F. K. Frankopana: Mundo putuje u Osijek, a Jelena Lulić, Željka Fuderer Levak, Josip Kaniža postavit će instalacije u prostoru: Ruke. Svi ste pozvani!


Plavi svemir - program za subotu, 23. rujna prijepodne

Plavi svemir - program za subotu, 23. rujna prijepodne

Foto: Udruga Breza / -

O EHHUR PROJEKTU:

Grad Osijek, Udruga Breza, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, zajedno s partnerskim organizacijama iz sedam EU zemalja, provode trogodišnji projekt Eyes Hearts Hands – Urban Revolution (Oči, srca i ruke – Urbana revolucija) (EHHUR) financiran iz Programa za istraživanje i inovacije – Obzor Europa kojemu je cilj učiniti gradove uključivima, sigurnima, otpornima i održivima. Poseban je naglasak stavljen na sigurni pristup zelenim i javnim površinama za žene, djecu, starije osobe te osobe s invaliditetom. Projekt promovira građanski aktivizam u različitim područjima: stvaralaštvu, tradiciji, zanatima, znanosti, obrazovanju, sportu, poduzetništvu, kulturi, umjetnosti, kao i uključivanje djece, mladih te odraslih osoba s posebnim potrebama i invaliditetom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.