Hrvatski radio

Radio Osijek

"Pozdrav proljeću..." HKUD-a Osijek 1862.

23.03.2023.

19:30

Autor: Radio Osijek/TM

Letak kojim se najavljuje koncert

Letak kojim se najavljuje koncert

Foto: HKUD Osijek 1862. / -

U subotu, 25. ožujka u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku HKUD Osijek 1862. održava tradicionalni proljetni folklorni koncert. Uz proljeće, ove godine pozdravljaju i nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske.

Na UNESCO-ovom popisu zaštićene svjetske nematerijalne kulturne baštine nalazi se 21 hrvatska značajka, a četiri od njih usko su vezane uz Slavoniju, Baranju i Srijem, objašnjavaju iz HKUD-a zašto im je koncert naslovljen „Pozdrav proljeću i nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvatske.

U programu subotnjeg koncerta folklorni ansambl HKUD "Osijek 1862.", šezdesetak plesača, pjevača i svirača slikom će, pjesmom, riječju, glazbom i vrijednim nošnjama dotaknuti hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu uvrštenu na UNESCO-ov popis svjetske, a s liste upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao što su čipkarstvo, umijeće licitara, starogradska pjesma, zvončari, istarsko dvoglasno pjevanje, klapsko pjevanje, baranjsko crkveno pučko pjevanje, slavonska šetana kola, bećarac,... i druge.

Pozdrav proljeću iz 2014. godine

Pozdrav proljeću iz 2014. godine

Foto: HKUD Osijek 1862. / -

Pozdrav proljeću 2013. godine

Pozdrav proljeću 2013. godine

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.