Hrvatski radio

Radio Osijek

Prandau festival - spoj tambure i orgulja

12.07.2022.

15:13

Autor: Radio Osijek/TM

Marijo Zbiljski i Edmund Andler-Borić

Marijo Zbiljski i Edmund Andler-Borić

Foto: Prandau festival / -

Ovogodišnji Prandau festival nastavlja se u četvrtak, 14. srpnja koncertom u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu, na kojem nastupaju Marijo Zbiljski, tambura, i Edmund Andler-Borić, orgulje. Poseban gost je tamburaš Martin Marijanović. 

Marijo Zbiljski dugogodišnji je „primaš“ Slavonskih Lola i nositelj nagrade „Status“ za najboljeg instrumentalista, a vrsni koncertni orguljaš Edmund Andler-Borić dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja i umjetnički ravnatelja Prandau festivala. Kao poseban gost koncerta nastupiti će i Martin Marijanović na tamburi. Nedavno je na 45. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe proglašen najboljim instrumentalni solistom za što je nagrađen plaketom „Zlatna trzalica“.

„Nakon netom održanih slavonskih tradicionalnih folklornih smotri, ljubitelji zvuka tamburice i klasične glazbe, u Donjem Miholjcu imati će priliku uživati u neobičnoj i novoj kombinaciji slavonskog tradicionalnog instrumenta – tambure i kraljice instrumenata – orgulja u izvedbama skladbi poznatih svjetskih skladatelja klasične glazbe kao što su: Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Hector Joseph Fiocco te našeg najizvođenijeg skladatelja klasične glazbe Davora Bobića. Na programu će se naći i nekoliko skladbi za orgulje Wolfganga Amadeusa Mozarta, Domenica Zipolia i anonimnih hrvatskih skladatelja iz 18. stoljeća”, najavljuju organizatori.

Program koncerta:

Carl Philipp Emanuel Bach : Sonata u g molu / tambura i orgulje

                                           Allegro-Adagio-Allegro

Anonimus/ Hrvatska 18.st.: Tri jednostavačne sonate za orgulje /

                                                arhiv Franjevačkog samostana u Klanjcu

Johann Sebastian Bach: Koncert za dvije violine /tambure/ u d molu 

                                          BWV1043

Gost na 2. tamburi: Martin Marijanović

Wolfgang Amadeus Mozart: Varijacije za orgulje u G duru

Franz Schubert: Ave Maria za tamburu i orgulje

Davor Bobić: Libera me za tamburu i orgulje

Domenico Zipoli: Folias, varijacije za orgulje

Hector Joseph Fiocco: Allegro za tamburu i orgulje

Prandau festival

Prandau festival

Foto: Prandau festival / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.