Hrvatski radio

Radio Osijek

18:41 / 10.03.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Predavanje „Iskustva u visokom gorju“

Dio plakata

Dio plakata

Foto: Sveučilišno planinarsko društvo / HGSS Osijek

Osijek će uskoro dobiti Sveučilišno planinarsko društvo, prvenstveno kako bi stvorili vlastita iskustva u visokom gorju, ali za početak organiziraju predavanje na tu temu – o iskustvima u visokom gorju govorit će Krešimir Burazin, pročelnik HGSS stanice Osijek, u utorak, 15. ožujka na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (Vladimira Preloga 1 – Aula Alta, 4. kat). Početak je u 18 sati.

„Pridružite nam se i otkrijte zanimljivi svijet kretanja po planinama. Dođite se družiti, nešto novo naučiti i možda se odlučite za stvaranje vlastitih iskustava u visokom gorju”, stoji u najavi predavanja, što je prvi korak vidljivosti budućeg Sveučilišnog planinarskog društva. Niz popularnih predavanja s tematikom vezanom za planine, zamišljen je kako bi se široj akademskoj zajednici prenijela iskustva i mogućnosti koje pruža kretanje u planinama.

Na inicijativu HGSS stanice Osijek i nekolicine profesora i djelatnika Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, pokreće se osnivanje Sveučilišnog planinarskog društva, koje će za cilj imati popularizaciju planinarenja i sigurnog kretanja planinama, promoviranje zdravog načina života, zaštite prirode te sportova vezanih uz planinarenje, alpinizam, speleologiju i stijensko penjanje.

Sveučilišno planinarsko društvo organizirat će planinarske izlete, zanimljiva predavanja, prikazivanje filmova, organiziranje izložbi, te će djelovati na unaprjeđivanju vještina članova kroz organiziranje stručnog osposobljavanja u vidu planinarskih i alpinističkih škola, organiziranje seminara, radionica i specijalističkih obuka vezanih uz aktivnosti na otvorenom. Bit će to ujedno zajednica gdje će se ljubitelji planina i kretanja u prirodi susretati, dijeliti iskustva te međusobno organizirati za buduće izlete u prirodu.

Ciljana skupina članova su studenti Sveučilišta J.J. Strossmayera, alumni, odnosno cjelokupna akademska zajednica, ali i zainteresirani građani koji će moći pridonijeti razvoju i unaprjeđenju društva.