Hrvatski radio

Radio Osijek

Predavanje "Kako do studija u SAD-u"

07.05.2022.

13:45

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Iz poziva organizatora / -

American Corner Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i Institut za razvoj obrazovanja (IRO), jedini ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj, organiziraju predavanje pod nazivom "Kako do studija u SAD-u?". Predavanje će se održati u ponedjeljak, 9. svibnja s početkom u 17 sati u prostoru American Cornera Osijek, a namijenjeno je svim učenicima i studentima koji razmišljaju o nastavku svojeg obrazovanja na nekom od više od 4.000 visokih učilišta u SAD-u.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), jedini ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj, nakon dvije pandemijske godine vraća se u Američki kutak Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, gdje organizira predavanje o studiranju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i prijavama na studij u toj zemlji, a posebna pažnja posvetit će se jednom od najzahtjevnijih dijelova prijavne dokumentacije – prijavnom eseju.

Sudionici će od EducationUSA savjetnice saznati sve o postupku odabira studija te o postupku prijave na željena sveučilišta, a dobit će i informacije o tome kako uspješno napisati prijavni esej koji će im otvoriti vrata američkih sveučilišta i time povećati njihove mogućnosti za zapošljavanje po povratku sa studija.

Sudjelovanje je besplatno, a registracija obavezna. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje preko sljedeće poveznice: https://bit.ly/EdUSAuGostima.

Studiranjem u inozemstvu do traženih vještina

 

Sve više mladih u Hrvatskoj i inozemstvu razmišlja o studiranju na visokim učilištima u drugim zemljama, bilo u okviru kraćeg programa razmjene ili radi stjecanja diplome na nekom od inozemnih visokih učilišta. Dokazano je da studenti koji borave u inozemstvu radi učenja razvijaju transverzalne vještine (kritičko mišljenje, sposobnost rješavanja problema i donošenja odluka, jezične vještine), a to su nerijetko one vještine koje poslodavci visoko vrednuju pri zapošljavanju.

 

SAD - popularna obrazovna destinacija

 

SAD je već dugi niz godina izrazito popularna obrazovna destinacija za studente iz mnogih zemalja diljem svijeta, stoga ondje danas studira više od 900 000 inozemnih studenata. S obzirom na to da se u SAD-u nude tisuće studijskih programa na preko 4000 akreditiranih visokih učilišta, ne čudi ni podatak da se za studij u toj zemlji odlučuju i mnogi hrvatski studenti, pa se tako ova destinacija nalazi među top 10 obrazovnih destinacija među hrvatskim studentima koji su svoju diplomu odlučili dobiti u inozemstvu. Prema izvješću Open Doors Instituta za međunarodno obrazovanje (IIE), u akademskoj godini 2020./2021., kao i prethodnih godina, najtraženiji studijski programi na američkim sveučilištima bili su programi iz područja inženjerstva, matematike i računarstva te poduzetništva i poslovnog upravljanja, a po broju međunarodnih studenata prednjačile su Kalifornija, New York i Teksas.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.