Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijera dokumentarca "DGO I/III"

24.03.2022.

17:55

Autor: Radio Osijek/TM

Kadar iz filma

Kadar iz filma

Foto: Screenshot / -

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, jednom od simbola osječkog Donjeg grada, u petak, 25. ožujka s početkom u 20 sati premijerno će biti prikazan dokumentarni film Hrvoja Petrovića ''DGO (Prvi dio)”.

U predvorju kazališne dvorane bit će postavljena izložba fotografija Mateja Florschütza sa snimanja filma. Sve ulaznice, koje su besplatne, „planule” su čim je objavljeno da ih se može preuzeti. Međutim, svi koji to žele, moći će donirati za autorov rad na filmu, kutija će biti postavljena ispred ulaza u dvoranu. Jer, riječ je o prvom dijelu dokumentarca o tom dijelu Osijeka - Petrović planira objaviti DGO trilogiju.

Nakon premijerne projekcije, film će se u travnju prikazivati u Balotama, kinu Uranija te u donjogradskoj enklavi u Centru – biljarskom klubu Plan B.

Hrvoje Petrović završio je studij pedagogije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a zadnjih pet godina radi kao odgojitelj srednjoškolaca u SOS Zajednici mladih u Osijeku, što je podružnica SOS Dječjeg sela Ladimirevci.

Snimio je dokumentarni film DGO I/III o kvartu svoga djetinjstva, a inspiracija za ovaj projekt bio mu je YouTube vlog serijal „Kvart priča“ što ga je jedan Zagrepčanin napravio o dijelovima svog grada.

„Međutim, kako o Osijeku općenito, a osobito o Donjem gradu, ne postoji nijedan dokumentarni film, osim – po mom saznanju – nešto kraćih uradaka o životu i radu Ivice Feketa iz 70-ih godina prošlog stoljeća te nekog filmića o mladosti ekipe iz CB Valentina, u konačnici sam odustao od vloga i odlučio temeljitije istražiti povijest područja u kojem sam odrastao, ali u njega uključiti i ostale Donjograđane“, rekao je autor dokumentarca o Donjem gradu.

Sugovornici u filmu Petrovićevi su prijatelji iz djetinjstva, mladosti, iz škole, Olimpije, s Đure (bivšeg betonskog igrališta Obrtničke škole), prijatelji njegovog starijeg brata, roditelji tih prijatelja te prijatelji Domagoja Bubala koji mu je, kako kaže, puno pomogao u „privođenju“ zanimljivih sugovornika. Jedan sudionik filma je rekao: „Ovdje svi sve znaju. Ako ne znaš ti osobno nekog, onda znaš nekog tko zna toga nekog.“

U stvaranju filma sudjelovalo je preko stotinjak ljudi. „Bit će tu svega, od ”udžbeničke” do ”ulične” povijesti, ali sve će biti nekako uklopljeno u širi kontekst povijesti Osijeka, tako da film, po mojoj procjeni, ne bi trebao biti zanimljiv samo Donjograđanima“, kaže Petrović.

Hrvoje Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.