Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijera filma „Dnevnik Pauline P.” uz filmsku ekipu

13.03.2023.

16:26

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat za film "Dnevnik Pauline P."

Plakat za film "Dnevnik Pauline P."

Foto: Iz poziva organizatora / -

Osječani će prvi u Hrvatskoj imati priliku pogledati novi domaći dječji film „Dnevnik Pauline P.”. Svečana će se premijera održati u petak, 17. ožujka s početkom u 17 h, a na projekciji će se u kinu Urania pridružiti redatelj Neven Hitrec, autorica knjige Sanja Polak, producent Jure Bušić te glumci iz filma predvođeni Katjom Matković koja igra ulogu Pauline P. 

Ulaznice po redovnim cijenama kupuju se na blagajni kina na dan projekcije od 16:00 sati.

Literarni predložak filma „Dnevnik Pauline P.” originalno je objavljen prije dvadesetak godina, ali priča je aktualna i danas te odražava svijet današnjih školaraca. Jer, kako kaže redatelj Neven Hitrec, osnovne stvari su univerzalne: „Obitelj, u ovom slučaju odnos mame, tate i Pauline. Škola. Prijatelji i prve simpatije i, ponekad, antipatije. Novi učitelj sa svojim posebnim pedagoškim angažmanom. I važan motiv dječje mašte, koji je iznimno jak kod Pauline. Vremena se mijenjaju ali mislim da obitelj, ljubav i maštu ništa ne može nadomjestiti. To nam svima treba, i to tijekom cijelog života, ne samo u djetinjstvu.”


Dijelovi filma su animirani, upravo kako bi se prikazala upravo dječja mašta, ali, ističe Hitrec, u filmu je prisutna cijela paleta raznih stilizacijskih pristupa kojima je glavni cilj stvoriti svijet Pauline P., igrati se sa svim mogućnostima audio vizualnog izraza unutarnjeg svijeta jedne 10 godišnjakinje.

U filmu pratimo snažnu, emotivnu i duhovitu Paulinu P. kroz jednu školsku godinu, njezine avanture, sve probleme koje uspješno svladava u razredu i kod kuće. Iz kritičke perspektive i uz komične situacije, film govori o problemima desetogodišnjakinje u prijateljstvu, ljubavi i obitelji. 


Nastao po istoimenoj najprodavanijoj dječjoj knjizi autorice Sanje Polak, ujedno i školskoj lektiri za 3. razred osnovne škole, film na topao i duhovit način progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvim ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice jer je u njezinom svijetu sve moguće.

Naslovnu ulogu Pauline P. igra Katja Matković, a u dječjim ulogama pojavljuju se još Aria Dunda, Ramona Ivanda, Tom Rushaidat, Jakov Švarc i Darin Pavišić.

Ostale glavne uloge tumače Igor Kovač, Judita Franković Brdar i Borko Perić, a nastupaju i Iskra Jirsak, Ksenija Marinković, Vinko Kraljević, Dražen Kühn, Slavica Knežević, Nikša Butijer, Areta Ćurković, Anđelko Petric, Ljiljana Bogojević, Luka Petrušić, Draško Zidar, Alen Šalinović, Dušan Gojić, Helena Buljan.


Film prati samouvjerenu, emotivnu i duhovitu učenicu 3.c razreda Paulinu P., koja je nepopravljivi individualac, sposobna u svakom trenutku reći svoje mišljenje i naći rješenje za svaku situaciju. Otvorenog srca i bez trunke straha, ponekad odlučna, a ponekad samodopadna, Paulina svoj dnevnički život ispunjava svakodnevnim školskim i obiteljskim zgodama i nezgodama, maštarijama i za njezinu dob neuobičajenim duhovitim kritičkim osvrtima na stvarnost oko nje. Iako uživa poziciju najveće frajerice u razredu, njezinu reputaciju poljuljat će nova učenica koju su ubrzo prigrlili svi Paulinini razredni kolege i simpatije. Premda će Paulini trebati dosta vremena da prijeđe preko dječjeg ponosa i ljubomore, shvatit će da joj je nova učenica sličnija nego što misli. Paralelno sa školskim zgodama, Paulina pokušava pomiriti roditelje, a za njezine zrele reakcije djelomično je zaslužan i novi učitelj.


Ovaj film žanrovski je vedra obiteljska komedija s elementima fantastike, a animirani elementi i kolažni ritam dodatno naglašavaju dječju imaginaciju i dnevničku formu. Paulinina razmišljanja prikazana su u zvučnoj formi off komentara i kao takva postaju još jedan alat za poniranje u svijet odrastanja i sazrijevanja, uz prepoznatljive situacije i događaje koje djeca njezinih godina često proživljavaju.

U novom ruhu, književni klasik iz djetinjstva podsjeća na lekcije koje odraslom oku prolaze ispod radara, a subjekt su ponekad neophodne dječje nevinosti, dok će one koji tek žive Paulininu priču potaknuti da uživaju u slatkim mukama koje nosi djetinjstvo. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.