Hrvatski radio

Radio Osijek

Preporuka navijačima: Na stadion i u dvoranu dođite gradskim prijevozom ili pješice

10.03.2023.

15:51

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / Radio Osijek

U nedjelju, 12. ožujka u Osijeku se održavaju dva značajna sportska događaja – na stadionu Gradski vrt nogometna je utakmica SuperSport HNL-a između NK Osijeka i HRK Splita, koja počinje u 17,30 sati, a u 20,15 u obližnjoj dvorani Gradski vrt igra se i rukometna kvalifikacijska utakmica za Euro 2024. godine, između reprezentacija Hrvatske i Nizozemske.


Kako bi se izbjegle velike gužve osobito u vrijeme kada se završava nogometna utakmica, a pred početak rukometne, preporuka ljubiteljima sporta iz policije je „dolazak na ciljana mjesta na stadion ili u dvoranu gradskim prijevozom ili pješice”.


„Građani koji unatoč savjetima ipak krenu na sportske susrete svojim osobnim vozilima, trebaju se pridržavati uputa policijskih službenika koji će regulirati promet, kao i izbjegavati parkiranje na nedozvoljenim mjestima što će se sankcionirati”, ističe se iz Policijske uprave osječko-baranjske.   

Uoči derbija Osijeka i Hajduka, ulazi na stadion bit će otvoreni od 15,30 pa posjetitelje pozivaju da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda i provjera osoba i ulaznica mogli na vrijeme ući na stadion

Naime, utakmica Osijek - Hajduk proglašena je utakmicom visokog rizika te će policija poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije.


Upute i preporuke iz policije prenosimo u cijelosti:

S obzirom na očekivani dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama u nastavku priopćenja.

Obavijest za posjetitelje/gledatelje

Ulazi na stadion Gradski vrt bit će otvoreni od 15,30.

Pozivaju se gledatelji da do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle prometne gužve i čekanje na ulazima na tribine te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta.

Posebna regulacija prometa

Kako bi svi posjetitelji mogli pješice sigurno i na vrijeme doći do stadiona i nakon utakmice sigurno vratiti se kućama, napominjemo da će ulica W. Wilsona biti zatvorena za promet vozila od 15,30 do 21 sat.

Pozivamo sve posjetitelje da ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama kako ne bi dolazilo do zastoja prometa. Ujedno upozoravamo da će vozači nepropisno parkiranih vozila biti sankcionirani.

Obavijest za gostujuće navijače

Gostujućim navijačima se preporučuje sljedeća trasa za dolazak na ulaz sjeverne tribine stadiona Gradski vrt:

- dolasci iz smjera Zagreba i graničnih prijelaza s BIH - Šamac i Svilaj - silazi s autoceste A5 (Osijek, Đakovo, Čepin),

- dolasci iz smjera Vukovara - Klisa.

Prihvat gostujućih navijača

Gostujuće navijače prihvatit će policijski službenici na izlazima s autoceste A5 (Đakovo, Čepin, Osijek), zbog čega bi bilo poželjno da do izlaza dođu najkasnije do 14,30 kako bi u organiziranoj koloni bili dopraćeni do parkirališnog prostora u blizini sjeverne tribine stadiona.

Gostujućim navijačima se preporučuje da za odmor i točenje goriva koriste odmorišta prije punkta predviđenog za prihvat navijača, s obzirom na to da će policijski službenici bez stajanja osiguravati preprate gostujućih navijača od izlaza s autoceste do stadiona.

Na stadionu

Organizatori utakmice će ispod sjeverne tribine postaviti šankove za prodaju bezalkoholnih pića i hrane pa gledatelje podsjećamo da im, ukoliko namjeravaju izaći izvan prostora stadiona tijekom utakmice, neće biti omogućen povratak na tribinu.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima će zaštitarska služba provoditi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

-unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

-unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

-paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

-maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

-unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

-pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

-pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

-bacanje predmeta u natjecateljski prostor te

-boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak na stadion odbit će se:

-posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

-osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

-posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

-osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Na dan odigravanja utakmice policija će audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.