Hrvatski radio

Radio Osijek

Proljetni vašar u Karancu

26.03.2023.

15:00

Autor: Radio Osijek/TM

Proljetni vašar u Karancu

Proljetni vašar u Karancu

Foto: HRT / Radio Osijek

Jedan od prvih pokazatelja da je proljeće stiglo u Baranju je Proljetni vašar u Karancu, manifestacija s višegodišnjom tradicijom koja se svake godine održava u subotu prije blagdana Cvijetnice, kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. Ove godine je to 1. travnja.

Proljetni vašar sada je već tradicionalna lokacija za opskrbu zdravim i domaćim proizvodima koje će se naći na uskrsnom stolu. Na vašaru će se okupit oko 70 lokalnih proizvođača koji će za posjetitelje izložit svoje proizvode. Na sajamskim štandovima naći će se tradicionalni suhomesnati proizvodi, vina, rakije, sirevi, med i proizvodi od meda, kolači, prirodni sokovi, pletene košarice, drvene igračke, te bogata ponuda raznovrsnog cvijeća. Taman za nadopuniti svoj špajz ili, možda, nekome kupiti uskrsni poklon.

Proljetni vašar je idealno mjesto za gurmane, mjesto gdje se može uživati u brojnim baranjskim specijalitetima. Na štandovima će se moći naći tradicionalni proizvodi poput čvaraka, kulena, slanine...


Pripremat će se tu, jasno, i tradicionalna baranjska jela, šaran u rašljama, čobanac, grah u ćupu…, koja će se moći kupiti u ugostiteljskom objektu koji će biti postavljen pod šatorom.

U sklopu Proljetnog vašara svake godine se održava izbor za laskavu titulu ”Princeza pušnice”. Najmasnija, najslasnija i najbitnije, najteža slanina bit će princeza, prva ispred svih ostalih slanina koje skrivaju baranjske pušnice.

Od ove se godine uvodi nova igra za sve zainteresirane sudionike pod nazivom ''Kome duže visi''. Natjecatelji će dobiti tablu slanine težine cca 6 kg, a pobjednik je onaj tko ju bude duže držao u rukama. 

Proljetni vašar u Karancu, izbor "Princeze pušnice"

Proljetni vašar u Karancu, izbor "Princeze pušnice"

Foto: Screenshot / -

Program:

09:00 – sajam domaćih proizvoda

    • bogata gastro ponuda: čobanac, šaran u rašljama, grah u ćupu i dr.

    • tamburaška glazba

11:00 – igra ”Kome duže visi”

12:00 – proglašenje ”Princeze pušnice”(natjecanje za najtežu, najmasniju i najslasniju tablu slanine u regiji)

    • proglašenje najljepšeg štanda

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.