Hrvatski radio

Radio Osijek

11:39 / 17.05.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Olivera Balašević predstavila knjigu Planeta dvorište

Olivera Balašević

Olivera Balašević

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Olivera Savić Balašević predstavila je, na osječkom Filozofskom fakultetu, svoju knjigu „Planeta dvorište” te scenskim prikazom odlomaka iz knjige dočarala dijelove svoje priče. 

Olivera Savić Balašević, supruga pokojnog popularnog pjevača Đorđa Balaševića, izdala je knjigu u kojoj govori o svom djetinjstvu. „Kroz “Planetu dvorište” putovat ćete Zrenjaninom i Banatom šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, otplovit ćete rijekom Begej u jedno drukčije vrijeme, u kojem je bilo puno materijalnog siromaštva, ali obilje duhovnog bogatstva, smijeha, igara i neizostavnog dječjeg nestašluka”, piše hrvatski distributer knjige.

Knjiga je posveta Oliverinoj majci koja je žrtvovala sebe i svoju mladost, a sve kako bi svojoj djeci pružila što bolje uvjete za školovanje i život. Autorica i sama kaže da je danas ono što je, upravo zahvaljujući požrtvovnosti svoje majke i odrastanju u čarobnom svijetu „Planeta dvorište“.

U jednom od intervjua otkrila je odakle uopće ideja da napiše knjigu o svojem djetinjstvu, te ispričala kako je Đorđu priopćila da ju je počela pisati. „Kada bi me nešto na to podsjetilo, ja bih djeci ispričala priču iz svog odrastanja. Oni bi rekli "kao da gledam film, zašto ti to ne zapišeš", a on, on bi rekao: "Moraš biti jako strpljiva, ti si nestrpljiva, pomoći ću ti, ali moraš biti strpljiva", rekla je.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.