Hrvatski radio

Radio Osijek

Promocija slikovnice „Savršeni dar”

30.11.2022.

19:47

Autor: Radio Osijek/TM

Promocija slikovnice „Savršeni dar”

Promocija slikovnice „Savršeni dar”

Foto: Knjižara Nova / -

„Savršeni dar” slikovnica Kristine Penava osječkoj će publici biti predstavljena u četvrtak, 1. prosinca u 18 sati u Klubu knjižare Nova (Trg Ante Starčevića 4). Uz autoricu, na predstavljanju će sudjelovati Ana Sladetić-Šabić i Igor Loinjak.


Slikovnica „Savršeni dar“ namijenjena je djeci uzrasta od pet do deset godina, roditeljima, ali i široj publici budući da su vrijednosti koje ovaj rad promiče univerzalne i jednako važeće za svaku životnu dob.

„U pogledu odgojno-obrazovnog potencijala slikovnice autorica nastoji postići promicanje čitanja, vizualno opismenjavanje, razvijanje kritičkog mišljenja i poticanje mašte. Specifičnije, Penava se tematski bavi problemima usamljenosti, važnosti roditeljske pažnje, prijateljstva i slobode. Naime, ptica koja u početku biva samo pasivni dar usamljenoj djevojčici, kroz prijateljstvo s djetetom postaje svjesna vlastite usamljenosti i potrebe za slobodom. S druge strane, djevojčica – koja putem prijateljstva s pticom liječi početno stanje usamljenosti – odrastajući postaje svjesna kako se njezina osobna sloboda očituje u voljnom odricanju, odnosno žrtvovanju u korist slobode ptice. Takvo dvojno tumačenje prirode slobode predstavlja, čini se, temeljnu vrijednost teksta, gdje odnos prijateljstva, žrtve i slobode postaje pitanje s kojim se svatko može poistovjetiti.” (Tekst: Akademija za umjetnost i kulturu Osijek)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.