Hrvatski radio

Radio Osijek

Promocije knjiga u Klubu knjižare Nova

03.12.2022.

18:01

Autor: Radio Osijek/TM

Promocije knjiga u Klubu knjižare Nova

Promocije knjiga u Klubu knjižare Nova

Foto: Knjižara Nova / -

Dva dana za redom u Klubu osječke knjižare Nova svoje knjige predstavljaju Ivana Šojat i Paul Bradbury. Osječka će spisateljica svoj najnoviji roman „Sama” predstaviti u ponedjeljak, 5. prosinca, dok će Britanac koji već 20 godina živi u Hrvatskoj o svojoj knjizi "Croatia a Survival Kit for Foreigners" govoriti u utorak, 6. prosinca.

Obje promocije počinju u 19 sati.


Nagrađivana osječka književnica i prevoditeljica Ivana Šojat u novom romanu "Sama" kritički propituje status žene u društvu uz neizostavne teme razvoda, majčinstva, izvanbračnih odnosa, samoće i straha.

"Roman govori o Mirni, ženi koja odustaje od standardnog scenarija koji već predugo kroji ženske sudbine na našim prostorima i ženskim bićima nalaže nezaobilazan niz ‘udaja - majčinstvo - očuvanje braka po svaku cijenu‘ kako bi si ta ženska bića zajamčila status ‘poštene žene‘ u društvu. Mirna se razvodi nakon što muža uhvati u preljubu. Prethodno odlučuje i da neće biti majka. Te dvije njezine sudbonosne odluke navlače na nju gnjev roditelja koji su stava kako žena bez djece nije ostvarena žena. Roman je sraz tradicionalnog (zapravo mizoginog) i pravičnog, uvid u duboko nepravedan odnos prema ženi kao ljudskom biću, priča o raspuštenici, ‘nedovoljno dobroj i nedostojnoj poštovanja‘", kratko opisuje svoj novi roman Ivana Šojat, uz koju će na promociji knjige u Osijeku sudjelovati urednica Nives Tomašević i Ivica Vuletić.


Promocije knjiga u Klubu knjižare Nova

Promocije knjiga u Klubu knjižare Nova

Foto: Promo / -

Paul Bradbury, Britanac koji je rodni Manchester zamijenio životom u Hrvatskoj napisao je priručnik za strance kako preživjeti u zemlji njegova izbora.

U Hrvatskoj se, kako kaže nakon 20 godina "osjeća Hrvatom".

Knjiga "Croatia a Survival Kit for Foreigners" otkriva praktični pregled stvarnosti života u Hrvatskoj. Je li Hrvatska savršena za dva tjedna godišnjega odmora, ali za 12 mjeseci života prava noćna mora? Bradbury o tome svjedoči iz prve ruke.

"Za mene je Hrvatska mješavina života u Apsurdistanu s najboljim stilom života u Europi i malom količinom balkanskog ludila. Smatram da je to stvarno zarazna mješavina i, sve dok se ne shvaćate previše ozbiljno i ne očekujete da ćete promijeniti svijet ili zaraditi milijun, životni stil ovdje je, iskreno, fantastičan. Ako možete pronaći prave ljude, a oni postoje, ovo je stvarno raj", kaže autor koji će u Osijeku predstaviti svoju knjigu, a kroz promociju će voditi Marija Lozančić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.