Hrvatski radio

Radio Osijek

Razgovor s Mirjanom Rakić „Suvremeno novinarstvo i međunarodna politika”

26.03.2023.

19:56

Autor: Radio Osijek/TM

Dio plakata za Otvoreni četvrtak - Razgovor s Mirjanom Rakić „Suvremeno novinarstvo i međunarodna politika”

Dio plakata za Otvoreni četvrtak - Razgovor s Mirjanom Rakić „Suvremeno novinarstvo i međunarodna politika”

Foto: Iz poziva organizatora / -

U sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, 30. ožujka održat će se popularno-znanstveni razgovor naslovljen „Suvremeno novinarstvo i međunarodna politika”. Gošća će biti novinarka Mirjana Rakić, s kojom će razgovor voditi Luka Pejić, jedan od voditelja Otvorenog četvrtka. 

Tijekom razgovora bit će riječi o suvremenim novinarskim praksama u vezi s izvještavanjem o međunarodnoj politici, utjecaju novih tehnologija na medije, ratu u Ukrajini, geopolitičkom rivalstvu SAD-a, Rusije i Kine, Donaldu Trumpu i brojnim drugim temama.

Skup će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. Događanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O gošći:

Mirjana Rakić diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Od 1972. radila je na Televiziji Zagreb, odnosno Hrvatskoj televiziji (HTV). Od 1975. bila je urednica u Informativnom programu, a od 1981. u vanjskopolitičkoj redakciji te je, među ostalim, bila voditeljica i urednica trećeg i središnjeg Dnevnika (1985. - 1991.), glavna urednica Informativno-dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije (2000. - 2001.), zatim komentatorica u vanjskopolitičkoj redakciji i urednica vanjskopolitičkih emisija (npr. Reporteri). U srpnju 2012. imenovana je za vršiteljicu dužnosti ravnateljice HTV-a, a od veljače do svibnja 2013. bila je v. d. ravnateljice programa i glavne urednice Prvog programa HTV-a. Tijekom svoje bogate novinarske karijere intervjuirala je brojne istaknute političare poput Jassera Arafata, Margaret Thatcher i Moamara Gaddafija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.