Hrvatski radio

Radio Osijek

Razgovor s piscem Josipom Mlakićem na FFOS-u

13.03.2023.

15:40

Autor: Radio Osijek/TM

Josip Mlakić

Josip Mlakić

Foto: Screenshot / Milomir Kovačević Strašni

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku (dvorana 53) publika će u utorak, 14. ožujka imati priliku poslušati razgovor s piscem Josipom Mlakićem, jednim od najčitanijih autora na ovim prostorima. Uz Mlakića u razgovoru će sudjelovati Igor Gajin i Željko Senković. Početak je u 18 sati.

„Josip Mlakić, rođen u Bugojnu, pored zanimanja (dipl. inženjer strojarstva), po pozivu je svestrani pisac i scenarist. Svojim mnogobrojnim esejima o književnosti i kulturi inspirira široki krug čitalačke publike. U nizu romana propitivao je socijalnu zbilju i uzaludnosti, u kojima jesmo. Distopijski roman Planet Friedman prikazuje opustošenost zemlje i bespuće oceana: „Tisuće brodolomaca bacale su u more poruke s bocama koje nemaju kome doploviti.“ No mnogo je tema kroz koje Mlakić prolazi, od propitivanja povijesnih perspektiva i događaja do medijskog opijuma za mase. Njegovu književnost karakterizira raznovrsnost, kako u romanesknom pismu tako u esejističkom seciranju. Među novijim, odlično primljenim romanima kod hrvatske čitalačke publike jesu: Evanđelje po Barabi (pisan iz perspektive židovskog pobunjenika Barabe, uz imaginaciju Isusova života), O zlatu, ljudima i psima (apokaliptička perspektiva, budućnost i BiH), Na Vrbasu tekija (o bosanskim fratrima i Andriću), Druga Noina arka (o kraju svijeta kakvog poznajemo, o pohlepi i beskrupuloznosti, o planini na kojoj su radnik Noa i ovčar Ibrahim).” (Tekst: iz poziva organizatora)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.