Hrvatski radio

Radio Osijek

Roda – besplatni pregled autosjedalica u Osijeku

02.07.2022.

16:52

Autor: Radio Osijek/TM

Roda – besplatni pregled autosjedalica u Osijeku

Roda – besplatni pregled autosjedalica u Osijeku

Foto: Udruga Roditelji u akciji - Roda / -

U nedjelju, 3. srpnja 2022. od 9 do 11 sati na stražnjem službenom parkiralištu Doma zdravlja Osječko-baranjske županije,u Parku kralja Petra Krešimira IV. 6, udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.  

„Roditelje koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 1883173 (SMS, Viber). Bez najave termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled. Molimo da ne dolazite ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, simptome respiratornih bolesti ili izrečenu mjeru samoizolacije u svrhu zaštite svih sudionika”, upute su organizatora.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 % - to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača autosjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.

***

Besplatni pregledi autosjedalica projekt su udruge Roda i njenih volontera i volonterki u okviru Rodina programa Sigurno u autosjedalici. Ovaj program pokrenut je 2004. godine, a ima za cilj smanjiti ozljede i smrtno stradavanje djece u prometu. U okviru svojih aktivnosti djeluje na lokalnom i nacionalnom nivou, surađujući s prometnom policijom, zdravstvenim djelatnicima, te drugim društvenim organizacijama s kojima dijeli zajednički cilj. U petnaest godina djelovanja, udruga je organizirala više od 260 besplatnih pregleda, na kojima su Rodini educirani volonteri i volonterke pregledali i osigurali sigurniju vožnju djeci u više od 4.000 autosjedalica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.