Hrvatski radio

Radio Osijek

16:46 / 14.06.2022.

Autor: HRT Radio Osijek

Samson i Dalila u osječkom HNK - premijera

plakat predstave

plakat predstave

Foto: Marina Ban / HRT Radio Osijek

U petak, 17. lipnja u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno će biti izvedena opera "Samson i Dalila" redatelja Roberta Boškovića. Premijera je najavljena na današnjoj konferenciji za novinare. 

Riječ je o ogromnom projektu, operi koja se vrlo rijetko izvodi, a osječko kazalište svoju je koncertnu premijeru imalo prošle godine. Prava glazbeno - scenska premijera, biser opernog žanra održat će se godinu dana od koncertne izvedbe, pod ravnanjem maestra Filipa Pavišića, dok ovu biblijsku priču režira Robert Bošković. U ulozi Samsona naći će se Igor Krišto, kao Dalilu gledat ćemo Gordanu Kalmar, ulogu Abimeleha premijerno donosi Berislav Puškarić, dok se kao Veliki svećenik predstavlja Leon Košavić. Na samoj premijeri pjevaju još i Miloš Milojević, Predrag Stojić, Robert Adamček i Jana Pogrmilović. 

Na konferenciji su govorili Dražena Vrselja, intendantica HNK u Osijeku, Filip Pavišić, ravnatelj Opere, Robert Bošković, redatelj Samsona i Dalile, Jana Pogrmilović, asistentica redatelja Samsona i Dalile, Matej Bodrušić, autor 3D mapiranja i projekcija, Mario Tomašević, asistent kostimografkinje Samsona i Dalile.

Dražena Vrselja započela je konferenciju s riječima zahvale cijelom autorskom timu i Operi HNK u Osijeku te kako samo uporni ljudi imaju snage nastaviti tamo gdje su stali prije skoro tri godine. Koncertna izvedba opere Samsona i Dalile izvedena je 7. lipnja 2021. godine, a ovaj petak opera će biti izvedena u svoj svojoj raskoši scene, kostima i koreografije. „Imamo sjajnu operu i mlade ljude kojima treba omogućiti razvoj, edukaciju i rad na sebi koje je ova uprava omogućila.“ rekla je Vrselja. Filip Pavišić je rekao kako je iznimno zadovoljan odrađenim te da čestita svima. Robert Bošković je istaknuo kako je i dalje zapanjen činjenicom da su se svi tako brzo, nakon toliko vremena, „vratili“ i nastavili sa započetim projektom. Rekao je kako mu je iznimna čast bila raditi s Filipom Pavišićem te je izjavio da opera izgleda "svjetski". 

****************************

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku poziva sve na premijernu scensku izvedbu opere Samson i Dalila koja će biti uprizorena 17. i 18. lipnja u 20 sati. Od najranijih dana svijetu poznat kao glazbeno čudo od djeteta, francuski skladatelj, pijanist i orguljaš Saint-Saëns glazbenoj je riznici među ostalim podario fantaziju za orkestar Karneval životinja, Treću simfoniju, kao i svoju najpoznatiju i najuspješniju operu krcatu romantičarskog žara: Samsona i Dalilu, uglazbljenu biblijsku priču iz Knjige o Sucima. Bit će to drugo osječko uprizorenje nakon davne 1926., kad je operu režirao i ansamblom dirigirao maestro Lav Mirski. Operom u tri čina koju na svojim plećima i glasnicama moćno nose Dalila (mezzosopran) i Samson (tenor) ravnat će maestro Filip Pavišić, dok režiju potpisuje osječkoj publici već dobro znan i cijenjen Robert Bošković. Ova, u Osijeku začudno do sad samo jednom izvedena opera, koja je praizvedena u njemačkome Weimaru 1877., u sebi nosi temeljne humanističke vrijednosti, kao i duh romantizma prožet klasicističkim elementima te na dojmljivo moćan način iznosi svima poznatu priču o dobrohotnoj snazi muškarca koji štiti svoj narod i lukavoj ljepoti žene koja mu želi nauditi. Prvobitno zamišljeni kao oratorij, Samson i Dalila pronicavošću skladatelja izrasli su u biser opernoga žanra.

Dekor i scenska oprema obnovljeni u radionici HNK pod vodstvom Željka Jurića. Kostimi obnovljeni u krojačkoj radionici HNK pod vodstvom Gordane Jurković. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku Odsjek za kreativne tehnologije - mentori izrade kostimskih rekvizita Saša Došen, Zdenka Lacina, Ivana Živković i Sheron Pimpi-Steiner. 

Studenti Lucija Reljac, Nina Gaunt, Josipa Jakobović, Zoe Špehar, Ines Čižmešija, Ana Perić, Ivana Biki, Maja Dobrojević, Dorija Lilion, Ana Marija Kovačević, Ivona Čačulović, Anamarija Šerbetar, Ivana Bašić, Aleksandra Vukićević, Petra Mađarić, Bruno Osmanagić, Bruna Nakić, Sara Baričević, Lorena Tot, Kristina Tokić, Larisa Vukić i Marija Pletikosić

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek - profesori Tamara Majer, Olga Gerber, Sandro Ambrinac, Željka Fuderer Levak, Željka Buturac, Sanda Dezotti Zemljak, Ana Pichler Schmidt, učenici Aranžersko-scenografskog dizajna 4.b i 4.c

te učenici kiparskog dizajna 2.b, 3.b i 4.d razreda.


Veliku ekipu okupio je osječki HNK, a poseban ponos istaknula je u izjavi osječka solistica kao Dalila, Gordana Kalmar. 

Gordana Kalmar o premijeri

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.