Hrvatski radio

Radio Osijek

"Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije"

27.11.2022.

18:29

Autor: Radio Osijek/TM

 "Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije"

"Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije"

Foto: Kino Urania / -

Nakon zagrebačke premijere i Splita, dokumentarni film redatelja Branka Ivande "Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije" dolazi u Osijek. Projekcija je u ponedjeljak, 28. studenoga, u kinu Urania s početkom u 20:15 sati. Nakon filma publika će imati priliku sudjelovati u razgovoru s redateljem filma.

Film istražuje životnu priču slikara Maksimilijana Vanke čije su freske proglašene zaštićenim spomenikom američke kulture. Dokumentarni film „Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije“, uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa Muzeja grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije; filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i iz života nekih europskih plemićkih obitelji vezanih uz Zagreb i Hrvatsku. Autori filma pozvali su na suradnju i pomoć u razjašnjavanju tajne ovog slikara čije su freske u crkvi sv. Nikole u Pittsburghu zaštićeni spomenik američke kulture.

Riječ je o toliko mističnom umjetniku da njegov životopis bez zadrške može postati hollywoodski scenarij. Dovoljno je spomenuti dokumentaristički neutemeljenu teoriju koja vodi čak do toga da je Vanka navodno bio unuk carice Sissi ili njegovu misterioznu smrt u Meksiku.

„Kakav je osjećaj naći se okružen sitnicama među kojima je jedan umjetnik stvarao ili prepoznati atmosferu ateljea s neke od njegovih slika? Kako je otkriti skriveno blago umjetnika koji je naslikao jednu od najljepših freski u Americi, u crkvi sv. Nikole i to predati obitelji, dugo nakon njegove smrti? Što Vanka piše svojoj prijateljici u nikad dešifriranim pismima? Odgovore na ova i još mnoga pitanja donosi upravo dokumentarni film Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije, čija se distribucija očekuje idućeg proljeća u Sjedinjenim Američkim Državama”, stoji u najavi filma.

Cijena ulaznice iznosi 25 kn, dok studenti i umirovljenici ulaznicu plaćaju 20 kn.

Maksimilijan Vanka

Maksimilijan Vanka

Foto: Screenshot / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.