Hrvatski radio

Radio Osijek

Slikovnica-lutkovnica „Milina arka” kod Asztalosa u Suzi

29.03.2023.

20:41

Autor: Radio Osijek/TM

Slikovnica-lutkovnica „Milina arka” kod Asztalosa u Suzi

Slikovnica-lutkovnica „Milina arka” kod Asztalosa u Suzi

Foto: Iz poziva organizatora / -

U Galeriji „Stari mlin” - Radionici keramike Asztalos u Suzi u nedjelju, 2. travnja, s početkom u 10 sati, promocija je slikovnice-lutkovnice „Milina arka” koju potpisuju Mila Lončar i Silvija Šestu. Posjetitelji će imati priliku razgledati i izložbu lutaka svestrane osječke umjetnice Mile Lončar koje su obišle brojne knjižnice i galerije u zemlji i koje su sada ukoričenu u „Milinu arku”.

„Sve Miline lutke koje je javnost imala prilike gledati na izložbama i televizijskim ekranima sad su stale u Milinu arku spremne za evakuaciju u vaše ruke”, tim riječima se najavljuju promocije ove slikovnice-lutkovnice.


Nakon sjajne slikovnice 'Majstorica Nola popravlja tatu' u kojoj je Mila olutkarila sve od prve do posljednje stranice i pritom pokazala kako se ni iz čega reciklažom i ingenioznim rješenjima može stvoriti nova vrijednost, autorski tim Šesto/Lončar realizirao je slikovnicu lutkovnicu za odrasle Milina arka, Crodiseja 22. u kojoj tekst prati stotinjak lutaka Mile Lončar. Lutke su to javnih osoba iz Hrvatske i svijeta, a koje u međusobnim sučeljavanjima govore o Hrvatskoj i svijetu, ljudima općenito a ponajviše moralnom stanju svijeta i ljudskog roda danas. Lutke Mile Lončar obišle su cijelu Hrvatsku kroz izložbe u knjižnicama i galerijama, te su sada ukoričene kao vrijedno djelo ove posebne i svestrane autorice.


„Najviše me zanima reciklaža jer promatranjem i istraživanjem svijeta oko sebe vidim likove. Strast su mi portreti. Krenula sam s crtanjem i slikanjem portreta, a onda sam se spontano prebacila na lutke. Sve moje lutke napravljene su od recikliranog materijala. Koristim stare majice i krpe koje me podsjete na nečiji ten. Onda uzmem iglu, konac i vruće ljepilo, gledam u fotografiju i pikam dok ne dobijem lik koji sam htjela dobiti. Kako ljudi u Osijeku znaju da se bavim reciklažom, donose mi hrpe starih plišanaca iz kojih vadim punilo, jastuke, majice i slične stvari iz kojih vadim dijelove”, priča Mila Lončar.


Osnova tijela svake Miline lutke je žičana konstrukcija po kojoj namata konopac ili vunu, a nakon što napravi konstrukciju, ide na završni dio koji svaku lutku čini specifičnom.

„Posebno mi je tu važna glava, portret, izražaj, uhvatiti crtu, pogoditi nešto specifično da se lik prepozna”, kaže umjetnica.

Mila Lončar i Silvija Šesto uigrani su tandem

Mila Lončar i Silvija Šesto uigrani su tandem

Foto: FB Mila Lončar / -

Mila Lončar rođena je u Osijeku 1980. gdje i danas živi. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti, a kreativni rad u različitim medijima i tehnikama oduvijek su dio njezine osobnosti. Mila reciklira tekstil, izrađuje kolaže od različitih materijala, crta, slika, modelira. Na radnome mjestu u Mit dizajn studiju okružena je kreativcima, što je veliki plus i za njezinu 'avanturu' s karikaturama. Godine 2019. postaje članicom Hrvatskog društva karikaturista. Olutkarila je i ilustrirala slikovnicu 'Majstorica Nola popravlja tatu' Silvije Šesto i zatim kreirala više od 100 lutaka hrvatskih i svjetskih javnih osoba ukoričenih u Crodiseji 22. U slobodno vrijeme stvara kreativni nered i reže prijateljima majice jer joj baš takav uzorak materijala treba za novi projekt. Malo je dijete zarobljeno u nekoj velikoj ženi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.