Hrvatski radio

Radio Osijek

„Štetnost bušenja plina i nafte u doba klimatske krize“

09.02.2022.

19:04

Autor: Radio Osijek/TM

Bušotina u Slavoniji

Bušotina u Slavoniji

Foto: Zelena akcija / -

„Štetnost bušenja plina i nafte u doba klimatske krize“ javno je predavanje koje u petak, 11. veljače organiziraju Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Zelena akcija i Zelena pravna klinika Pravnog fakulteta u Osijeku. Predavanje će se održati u Dvorani 2 osječkog Pravnog fakulteta (Radićeva 13),a početak je u 12 sati. 

„Osim što se hvali neambicioznim klimatskim politikama, Vlada Republike Hrvatske je od 2015. godine provela tri javna nadmetanja za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnu. Nakon drugog javnog nadmetanja 2019. godine, INA je dobila koncesije za dva istraživačka polja od kojih se jedno (Drava-03), površine 2545 km2, proteže na području Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Seizmičko snimanje podzemlja, najveće ikada u Hrvatskoj, odvijalo se i tijekom pandemije Covida-19. Istovremeno, znanstvena zajednica nam jasno poručuje da ako želimo izbjeći katastrofalne klimatske promjene, to moramo napraviti u ovom desetljeću na način da prestanemo koristiti fosilna goriva”, ovim riječima Zelena akcija uvodi temu javnog predavanja o „štetnosti bušenja plina i nafte u doba klimatske krize”. 

Očekuje se da će se na predavanju čuti odgovori na brojna pitanja – Koji su uzročnici i posljedice klimatskih promjena? Što kaže znanost o klimatskim promjenama? Jesu li globalne i nacionalne politike za ublažavanje klimatske krize dovoljno ambiciozne? Zašto plin nije rješenje, nego problem za produbljenje klimatske krize? Koje su dugotrajne štetne posljedice eksploatacije plina i nafte na klimu i okoliš? Što je potrebno napraviti kako bi se izbjegle nepovratne posljedice? 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca do četvrtka, 10. veljače do 15 sati jer je broj sudionika ograničen. Sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, za sudjelovanje na javnom predavanju potrebno je predočiti važeću EU COVID potvrdu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.