Hrvatski radio

Radio Osijek

Susret malih planinara Hrvatske

18.09.2023.

22:08

Autor: Radio Osijek/TM

Susret malih planinara Hrvatske

Susret malih planinara Hrvatske

Foto: PD Zanatlija / -

Planinarsko društvo „Zanatlija” Osijek organizira 1. Susret malih planinara Hrvatske, koji će se održati u subotu 23. rujna u Brodskom Drenovcu. Očekuje se sudjelovanje i do 500 malih planinara iz cijele zemlje.

„Namjera nam je na jednom mjestu okupiti djecu, male planinare, koji bi kroz planinarenje, igru i zabavu široj javnosti prezentirali planinarenje kao jedan od najzdravijih načina provođenja slobodnog vremena. Voditeljima planinarskih skupina za djecu i onima koji će to tek postati, susret bi poslužio za bolje upoznavanje i razmjenu iskustava u radu s djecom”, ističu organizatori.

Pokroviteljstvo Susreta prihvatio je Hrvatski planinarski savez koji okuplja 349 planinarskih udruga u kojima ima 36 000 registriranih planinara, od kojih je 7000 djece, malih planinara. Podršku skupu iskazala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te brojni donatori.

Za održavanja 1. Susreta malih planinara Hrvatske izabran je Brodski Drenovac kraj Pleternice u Požeško-slavonskoj županiji, rodno mjesto dr. Andrije Štampara. U okolici mjesta PD Zanatlija održava i markira planinarske staze. 


Dilj gora

Dilj gora

Foto: FB Hrvatski planinarski savez / -

Susret započinjei okupljanjem na igralištu Osnovne škole u središtu Brodskog Drenovca, odakle će se u 8,30 krenuti na zajedničko planinarenje po okolnim stazama. „Po povratku, na igralištu škole i na nogometnom igralištu organizirat ćemo natjecateljski dio susreta koji će obuhvatiti nekoliko društvenih igara prikladnih za djecu te kviz znanja o planinarstvu u kojima bi sudionici odmjerili vještine i znanje. Sudionike i najbolje natjecatelje ćemo i prigodno nagraditi. Nakon natjecateljskog dijela susreta, slijedi zajednički ručak, druženje i zabava uz glazbu i ples”, stoji u najavi 1. Susreta malih planinara Hrvatske.


Svoj dolazak na Susret do sada je potvrdilo petnaestak planinarskih udruga iz cijele Hrvatske, a očekuje se da će na ovu planinarsku manifestaciju doći oko 500 djece.

„Za kvalitetnu i sigurnu realizaciju susreta djece - malih planinara Hrvatske, angažirali smo naše licencirane planinarske vodiče te djelatnike odgoja i obrazovanja koji su ujedno i planinari. Volonterski doprinos u organizaciji ovog velikog skupa dat će i brojni drugi članovi PD „Zanatlija“. Na lokaciji će biti prisutni i pripadnici HGSS-a, vatrogasci te Hitna medicinske pomoći”, ističe predsjednik Planinarskog društva Zanatlija Vladimir Pavičić i dodaje kako imaju podršku i suradnju roditelja. „U organizaciju događaja aktivno su se uključili i Grad Pleternica i Požeško-slavonska županija te cijela lokalna zajednica s opsežnom tehničkom podrškom (pitka voda, toaleti, sapun i dezinfekcijska sredstva, štandovi s voćem s domaćih OPG-a i grickalicama), a brojni donatori osigurali su nam prehrambene artikle i ostale potrebe. Naši planinari sa sanitarnim knjižicama (kuhari, konobari) brinut će o pripremi i podjeli hrane djeci. Vjerujemo da se slažete s nama da je planinarenje izvrstan način organiziranog provođenja slobodnog vremena djece te da je uspješan način poticanja razvoja i zaštite fizičkog i mentalnog zdravlja svih dobnih skupina građana, u ovom slučaju onih najmlađih. Briga o mentalnom zdravlju djece u posebnom je fokusu našeg djelovanja”, kaže Pavičić.


Planinarsko društvo „Zanatlija“ Osijek djeluje u kontinuitetu od svog osnutka 1971. godine sve do danas. Prošle 2022. godine društvo je imalo 674 članova, od toga 235 djece iz osnovnih i srednjih škola te iz SOS Dječjeg sela u Ladimirevcima. Od 2015. u sklopu Društva djeluje i zasebna Planinarska skupina DUMINA za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta za koju se svake godine organiziraju posebne aktivnosti, izleti i male planinarske škole. Za svoj rad s djecom Društvo je višestruko nagrađivano, a 2021. proglašeno je najboljom planinarskom udrugom za tu godinu u konkurenciji 339 planinarskih udruga.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.