Hrvatski radio

Radio Osijek

„Suvremena umjetnost” Zlatka Kozine u Galeriji Knifer

14.09.2022.

17:41

Autor: Radio Osijek/TM

„Suvremena umjetnost” Zlatka Kozine u Galeriji Knifer

„Suvremena umjetnost” Zlatka Kozine u Galeriji Knifer

Foto: Iz poziva organizatora / -

Do kraja mjeseca u Galeriji Knifer u Osijeku postavljena je izložba “Suvremena umjetnost“ Zlatka Kozine. Otvaranje je u četvrtak, 16. rujna u 19 sati.

Krešimir Purgar (ulomak iz predgovora): 

“Na ikonološkoj razini u užem smislu, radovi Zlatka Kozine uz pomoć pojma aproprijacije vode nas prema zaključku da je njihova esencijalna vrijednost kao umjetničkih djela upravo u ispreplitanju različitih načina prisvajanja povijesno-umjetničkih stratuma, prvenstveno onih koji se odnose na modernu i suvremenu umjetnost.

Kroz jednostavnu estetiku art bruta, ove slike su duboko subverzivne jer suočavaju promatrača s fragmentima njegova/njezina vlastitog (ne)znanja o vizualnoj konstruiranosti kulture te o životu kao spektaklu u doba totalne komunikacije. Utoliko sveprisutna strategija aproprijacija kod ovog umjetnika ne znači samo pridruživanje najšireg polja popularne kulture sferi visoke umjetnosti nego, još značajnije i – paradoksalno – još originalnije: prisvajanje posvećenih fragmenata svijeta umjetnosti i teorije te njihovo pretvaranje u prazne relikvije vizualne kulture.“

 O umjetniku:

Zlatko Kozina u svom radu problematizira analogije te paradokse teorijskih i praktičnih implikacija u (svijetu) umjetnosti unutar prostorno-vremenskog kontinuiteta započetoga prije 13.8 milijardi godina pa sve do današnjih dana.

Rođen je 1968. godine u Slavonskom Brodu. Diplomirao je 2000. u Rijeci na Filozofskom fakultetu u Rijeci na Odsjeku za likovnu umjetnost. Zaposlen na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u zvanju docenta. Trenutno obnaša dužnost voditelja Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost.

Prezentirao je svoj rad na brojnim grupnim i samostalnim izložbama te objavio dvije knjige (kratkih) eseja (Odgajanje pogleda 2013., Tijelo kontinuiteta 2020.). Živi i radi na potezu Slavonski Brod – Osijek.

 

Izložba je otvorena do 30.9.

Radno vrijeme galerije:

Četvrtak i petak 17-19 sati

Galerija Knifer, Istarska bb, Osijek


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.