Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetlosni, plesni i glazbeni spektakl – svečano otvaranje OLJK-a

01.07.2022.

16:10

Autor: Radio Osijek/TM

Vizual OLJK-a

Vizual OLJK-a

Foto: KC Osijek / -

U subotu, 2. srpnja na Trgu Vatroslava Lisinskog svečano je otvorenje ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture, koje će do početka rujna građanima, turistima, svim namjernim i slučajnim prolaznicima, ponuditi raznovrsne besplatne kazališne, koncertne, književne, likovne, filmske i dječje programe, aktivirati neke nove, a dobro poznate prekrasne gradske lokacije i napraviti Osijek mjestom društvenih i kulturnih susreta tokom čitavog ljeta.

„Trg Vatroslava Lisinskog tog će dana biti obojan bojama grada, ljeta i kulture. Na jednu noć postat će Festival svjetla, i u svojih 360 stupnjeva svjetlosna i scenska kulisa plesnim i glazbenim točkama. Kako zvuči i izgleda kad se na pozornici spoji suvremeni balet grada-prijatelja Pforzheima na glazbu Brahmsa, ali i Eltona Johna; kad Tamburaški orkestar izvede slavni Šostakovičev valcer, ili kad folklorno društvo zapleše tradicionalno slavonsko kolo uz ritmove svjetski poznate osječke dj-ice Insolate – saznat ćete u subotu od 21 sat”, najavljuju organizatori i ističu kako će tradicija Osječkog ljeta kulture duga 22 godine, u 2022. godini, poput najfinijeg slavonskog veza utkati elemente tradicionalnog i modernog, klasične i suvremene kulture.

Nakon otvorenja u subotu, već u nedjelju, 3. srpnja u 21 sat na platou ispred Kulturnog centra Osijek koncert će održati francuski bend Ernest. 

U ponedjeljak, 4. srpnja u 21 sat u Dvorištu HAZU-a u osječkoj Tvrđi, koncert je Hrvatskog gitarskog kvarteta. Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, četiri majstora gitare, s hrvatskih i svjetskih pozornica stižu ravno u Osijek predstaviti svu raskoš ovog instrumenta u vrhunskoj izvedbi.

Istoga dana, u isto vrijeme, 4. srpnja u 21 sat, na krovnoj terasi KC-a Osijek održat će se projekcija filma „Baci se na pod“ uz razgovor s autorskim timom filma, redateljicom Ninom Violić i Filipom Šovagovićem koji potpisuje glazbu u filmu. 

Ulaz na sva događanja u sklopu Osječkog ljeta kulture je slobodan.

Prvi dani OLJK-a:

2.7. OTVORENJE OSJEČKOG LJETA KULTURE

Trg Vatroslava Lisinskog / 21.00 sat

3.7. ERNEST / koncert /

Plato ispred Kulturnog centra Osijek / 21.00 sat 

/ Uz potporu Francuske alijanse Osijek /

4.7. HRVATSKI GITARSKI KVARTET / koncert /

Dvorište HAZU / Ulica Franje Kuhača, 29, Osijek / 21.00 sat

Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić, Tvrtko Sarić / gitara

Program: Boccherini, Vivaldi, Piazzolla, Miletić, Prokofjev, Juranić

4.7. BACI SE NA POD / projekcija film i razgovor s autorskim timom - Ninom Violić i Filipom Šovagovićem /

Režija: Nina Violić / Glumci: Goran Bogdan, Nina Violić, Bruno Frketić Bajić, Lee Delong

Krovna terasa Kulturnog centra Osijek / 21.00 sat


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.