Hrvatski radio

Radio Osijek

22:23 / 18.06.2022.

Autor: Radio Osijek/TM

Svjetski dan glazbe

Vizual Svjetski dan glazbe

Vizual Svjetski dan glazbe

Foto: Hrvatska glazbena unija / -

Svjetski dan glazbe (fran. Fete de la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima te besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta. I ove godine osječki će glazbenici zajedno s prolaznicima dočekati ljeto, a program je pripremljen i u Županji te Slavonskom Brodu.

Na koncertima se susreće amaterska s profesionalnom glazbenom scenom u mnogim različitim glazbenim stilovima: rock, jazz, klasičnu glazbu, etno, hip-hop, DJ-eve, itd... Hrvatska glazbena unija i ove godine obilježava Svjetski dan glazbe. U utorak, 21. lipnja u gradovima gdje HGU ima svoje podružnice, nastupit će brojna glazbena imena…

U Osijeku će se svirati na 3 lokacije u samom centru grada – na Trgu Slobode, kod Eurodoma i kod Kompe. 

Trg slobode:

19,00 – Tamburaška škola Batorek

19,30 – Igor Delač i band

20,30 – Tobimimogly

Kod Eurodoma

10,00 Sing Song Swing

19,00 Dora Vestić i band

20,00 The Morenos

Kompa

19,30 Ritmos i gost na djembama Tonton Soriva Sylla iz Gvineje


U centru grada, u Županji od 9,30 do 13 sati izmjenjivat će se Cesta 72, The Randoms, Križma Duo, Zoran i Osnovna škola Ivana Kozarca Županja.


U slavonskobrodskom Muzeju tambure u Tvrđavi od 18 sati u povodu Svjetskog dana glazbe nastupa Brodski tamburaški orkestar.

„Ovim putem Hrvatska glazbena unija poziva sve građane koji su u mogućnosti, da utorak provedu uz glazbu i druženje, te na taj način obilježe dan glazbe i prvi dan ljeta”, ističe se u Facebook objavi HGU-a.


Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika povodom Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan 'faites de la musique' (stvarajmo glazbu) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja.

Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osjećaju). Stoga glazbenici amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organiziraju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima poput muzeja, kolodvora i slično: toga dana nije neobično vidjeti simfonijski orkestar kako izvodi Mozartova djela u hladovini vašeg omiljenog parkića.

U kolijevci Svjetskoga dana glazbe – Parizu, primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.

Pozivamo vas da se prvoga dana ljeta pridružite proslavi kojom će se glazbenici i građani koji zastanu uz improvizirane gradske pozornice podsjetiti na važnost kreativnog doprinosa tvoraca glazbe – skladatelja i izvođača – svakodnevnom životu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.