Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan nepušenja 2022. "Duhan – prijetnja našem okolišu"

27.05.2022.

11:48

Autor: Radio Osijek/TM

Poznati štand Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Poznati štand Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Foto: HRT / Radio Osijek

U subotu, 28. svibnja od 10 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji s Gradskom ligom protiv raka Osijek, Kliničkim bolničkim centrom Osijek i Domom zdravlja Osijek obilježit će Svjetski dan nepušenja.

Svake godine 31. svibnja Svjetska zdravstvena organizacija i globalni partneri obilježavaju Svjetski dan nepušenja. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o štetnim i smrtonosnim učincima duhana i pasivnog pušenja te poticanje na smanjenje korištenja duhana u bilo kojem obliku. Moto Svjetskog dana nepušenja 2022. je "Duhan – prijetnja našem okolišu".

„Prvo na što većina pomisli kada se spomene štetnost duhana je onečišćenje je zraka, no štetni su učinci su prisutni svakom koraku lanca proizvodnje što ovaj problem čini kompleksnim. Svake se godine diljem svijeta uništi oko 3.5 milijuna hektara obradive zemlje te 200.000 hektara šuma radi uzgoja duhana što posljedično dovodi i do smanjenja kvalitete tla. Proizvodnja duhana uzrokuje na svjetskoj razini, pomanjkanje vode, fosilnih goriva i izvora metala. 4.5 trilijuna opušaka svake godine ne odlaže se u otpad na pravilan način čime se stvara oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada te se otpuštaju tisuće kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo”, ističe u najavi obilježavanja Svjetskog dana nepušenja u Osijeku Senka Samardžić, voditeljica Službe za javno zdravstvo

Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Valja istaknuti da se Hrvatski dan nepušenja održava na prvi dan korizme – Pepelnicu, budući da je to razdoblje kad većina ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživaju tijekom godine. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, a da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta čitavo vrijeme korizme te da nakon toga zauvijek ostanu nepušači.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.