Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski molitveni dan: „Čuo sam za vašu vjeru…"

02.03.2023.

12:18

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Svjetski molitveni dan

Svjetski molitveni dan

Foto: Svjetski molitveni dan / -

U osječkoj crkvi Uzvišenja svetog Križa obilježit će se Svjetski molitveni dan - međunarodni kršćanski pokret žena koje se već više od 130 godina ujedinjuju u ekumenskoj molitvi jednom godišnje, prvi petak u ožujku, u više od 170 zemalja širom svijeta. Tema je ovogodišnjeg susreta „Čuo sam za vašu vjeru…" , a misija je poticanje ekumenskog međuetičkog dijaloga žena svih kršćanskih tradicija. Susret i molitva počinju u 19 sati.

Svjetski molitveni dan međunarodni je kršćanski pokret žena koje se već više od 130 godina ujedinjuju u ekumenskoj molitvi jednom godišnje u više od 170 zemalja diljem svijeta. Svake godine prvoga petka u ožujku kršćani diljem svijeta (žene, muškarci, mladi i djeca) okupljaju se moleći prema istom molitvenom predlošku koji svake godine pišu žene iz Svjetskoga molitvenog dana iz neke druge zemlje. Ove godine molitva je za Tajvan. Zajedno se teži pravdi, miru i pomirenju, kroz molitvu i djelovanje. 

"Izabrana je tema za ovogodišnju molitvu: "Čuo sam za vašu vjeru", prema Poslanici Efežanima 1:15-19, koju apostol Pavao piše vjernicima u Efezu. Zahvaljuje Bogu za njihovu vjeru i ljubav koju imaju prema svetima. Moli se za njih da mogu vidjeti ove tri istine: nadu na koju je Bog pozvao učenike, bogatstvo slavne Božje baštine među svetima i neizmjernu veličinu Božje moći. Potaknuti smo razmišljati o promjenama i izazovima s kojima se suočava Tajvan, dok se njegovi stanovnici bore za neovisnost na međunarodnoj razini. Bez obzira na promjene, žene na Tajvanu i dalje su potlačene i susreću se s rodnom neravnopravnosti i politički i na tržištu rada. Tijekom bogoštovlja slušat ćemo priče žena koje govore o njihovim strahovima i nadama, radostima i tugama, vjeri usprkos patnji i nepravdi koju podnose, o iskustvima tijekom pandemije, o borbi za očuvanje prirode, hitnosti zaštite okoliša i domovine bez nuklearnog oružja. Pozivaju nas da im se pridružimo u molitvi, da hrabrimo jedni druge i održimo nadu i vjeru u Božje kraljevstvo", ističe Senka Šestak Peterlin, predsjednica SMD-a Hrvatska, Europe regional representative.

U Hrvatskoj je Svjetski molitveni dan prisutan više od dvadeset godina, a obilježava se u Osijeku, Zagrebu, Vukovaru, Bjelovaru, Vinkovcima, Rijeci i Murskom Središću. Misija je SMD-a poticanje ekumenskog, međuetničkog dijaloga žena svih kršćanskih tradicija. Cilj je molitve zajedništvo u različitosti, djela milosrđa i humanitarno djelovanje.

"Naša je vizija svijet u kojemu žene slobodno odlučuju o svome životu. Svake godine svjedočimo snazi zajedništva, suosjećajnosti, brizi jednih za druge i vjeri. Na tom putu trebamo pomoć i djela solidarnosti. Jedno takvo djelo je milodar koji se prikuplja tijekom bogoslužja. Njime se podupiru različiti projekti u svijetu, ali i u lokalnoj zajednici, kojima se skrbi za potrebite, osobito žene i djecu", ističu iz SMD-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.