Hrvatski radio

Radio Osijek

Teatar to go „skuhao” novu predstavu

21.03.2023.

19:34

Autor: Radio Osijek/TM

Teatar to go - premijera predstave "Kuhari"

Teatar to go - premijera predstave "Kuhari"

Foto: Teatar to go / -

Nakon „Majstora” i „Botaničara” Teatar to go ciklus komedija za djecu nastavlja predstavom „Kuhari” autora Gorana Smoljanovića. Premijera je subotu, 25. ožujka u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 11:00 sati. 

Radnja predstave „Kuhari“ odvija se oko užurbane kuhinje „Krumpirov pir“, slavnog kuhara Aurelija Debelića i novopečenog pomoćnog kuhara Zdravka. Riječ je o najboljem restoranu u gradu i okolici s najfinijim specijalitetima od krumpira. Sve je spremno za otvaranje, dok se na vratima ne pojavi najveći mogući gurman na svijetu. Kuhari se nalaze pred izazovom, kako zadovoljiti najzahtjevnijeg gosta koji je ikada hodao planetom Zemljom? Hoće li uspjeti? Što može poći po zlu?

Ova interaktivno-edukativna predstava donosi klasičnu komediju situacije, koja jamči smijeh i zabavu za male i velike. Neobičan dan u kuhinji pretvorit će se u posebno kazališno iskustvo za pamćenje.

„Predstava „Kuhari“ nastala je u okviru svojevrsnog ciklusa komedija za djecu, kojem prethode „Majstori“ i „Botaničari“. Goran Smoljanović pronašao je, u interaktivnim komedijama, dobar omjer umjetničkog, edukativnog i zabavnog sadržaja za djecu. Iako sve predstave imaju fokus na zajedništvu likova i publike, „Kuhari“ kroz cijelu predstavu provlače vrijednost međusobnog razumijevanja, solidarnosti i lijepog ponašanja. Potreba za tim uočena je preko anketnih upitnika koje su rješavale učiteljice u školama, gdje je Teatar to go gostovao. Većina ispitanica navela je da bi trebalo preko kazališne predstave djeci približiti norme uljudnog ponašanja, odnosno bonton, s pretpostavkom da bi se na taj način stvorilo ugodnije okruženje za odrastanje”, stoji u najavi premijere predstave „Kuhari”.

Teatar to go - premijera predstave "Kuhari"

Teatar to go - premijera predstave "Kuhari"

Foto: Teatar to go / -

Predstava okuplja osječko-bjelovarski autorski tim – autor i redatelj je Goran Smoljanović. U predstavi glume Matko Duvnjak Jović, Ivan Pokupić i Goran Smoljanović, scenografiju potpisuje Zdenka Lacina, a kostimografiju Selena Gazda. Autori glazbe su Bojan Sauerborn i Željko Šreng, grafičko oblikovanje povjereno je Draženu Matijaševiću, a izvršna producentica je Ana Šimić Smoljanović.

Premijera predstave Kuhari bit će u Kulturnom centru Osijek, 25. ožujka 2023., s početkom u 11:00 sati. Ulaz je besplatan. Predstava je realizirana uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Zaklade Kultura Nova, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.