Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan filantropije u Osijeku

21.09.2022.

16:57

Autor: Radio Osijek/TM

Vizual

Vizual

Foto: Iz poziva organizatora / -

Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka organiziraju sedmi Tjedan filantropije koji ima za cilj promovirati razvoj filantropije, potaknuti građanski aktivizam, solidarnost i ulaganje u razvoj zajednice i društva. Tjedan filantropije održat će od 26. do 30. rujna ove godine.

Ovogodišnji TFOS započinje izložbom o povijesti filantropije u Osijeku „Filantropski vremeplov“, a nastavljava sr zanimljivom igrom, točnije „Potragom za filantropskim blagom“ koja će se održati u ponedjeljak, 26. rujna.

Utorak, 27. rujna, rezerviran je za panel raspravu „Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica“. „U srijedu, 28. rujna krećemo sa filantropskom šetnjom gradom pod vodstvom Grgura Marka Ivankovića, a uz podršku Turističke zajednice grada Osijeka. TFOS završavamo filantropskim kvizom u suradnji s Barcelona pubom”, najavljuju organizatori te dodaju: „Osim Tjedna filantropije, panelom „Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica“ obilježavamo i Europski dan održivih zajednica koji ima za cilj razvijati i promovirati oblike podrške mladim vođama i građanima koji oblikuju naše sadašnje i buduće zajednice diljem Europe. 

Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka organiziraju sedmi Tjedan filantropije koji ima za cilj promovirati razvoj filantropije, potaknuti građanski aktivizam, solidarnost i ulaganje u razvoj zajednice i društva. Tjedan filantropije održat će od 26. do 30. rujna ove godine.

 

Ovogodišnji TFOS započinje izložbom o povijesti filantropije u Osijeku „Filantropski vremeplov“, a nastavljana sr zanimljivom igrom, točnije „Potragom za filantropskim blagom“ koja će se održati u ponedjeljak, 26. rujna.

Utorak, 27. rujna, rezerviran je za panel raspravu „Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica“. „U srijedu, 28. rujna krećemo sa filantropskom šetnjom gradom pod vodstvom Grgura Marka Ivankovića, a uz podršku Turističke zajednice grada Osijeka. TFOS završavamo filantropskim kvizom u suradnji s Barcelona pubom”, najavljuju organizatori te dodaju: „Osim Tjedna filantropije, panelom „Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica“ obilježavamo i Europski dan održivih zajednica koji ima za cilj razvijati i promovirati oblike podrške mladim vođama i građanima koji oblikuju naše sadašnje i buduće zajednice diljem Europe.”

O panel raspravi „Moderna filantropija: budućnost održivih zajednica“ (utorak, 27. rujna u 18 sati u velikoj dvorani Stare pekare)

Cilj je promovirati važnost aktivnog uključivanja u zajednicu i njezin razvoj, a sve kroz različite filantropske aktivnosti, od korporativne filantropije do organizacije promotivnih kampanja te obrazovanja za filantropiju. Podršku panel raspravi u okviru Tjedna filantropije pruža Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Na panelu će sudjelovati građani i građanke koji svojim zalaganjem i djelovanjem razvijaju priču moderne filantropije u Osijeku:

    • Ivana Ravlić, tvrtka Ravilć d.o.o., dobitnik Nagrade za filantropa godine „Johann Kohlhoffer“ u kategoriji tvrtke za 2019. i 2020. godinu.

    • izv., prof. dr.sc. Marina Stanić, prodekanica za znanost Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

    • Mirko Vukotić, član neformalne inicijative „Lege za djecu superjunake“, dobitnik posebnog priznanja „Johann Kohlhoffer“ za filantropsku inicijativu građana 2016. godine.

    • Saša Milaković, član Savjeta mladih Grada Osijeka, član neformalne inicijative mladih Mladforma i predsjednik Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

    • Iva Marija Ilić i Goran Medaković, stručni suradnici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

U sklopu panela bit će predstavljeni rezultati istraživanja koji su proveli doc.dr.sc. Marija Šain, Mateja Grbić i Jakov Lučenčić s Akademije za umjetnost i kulturu pod nazivom „Društveno-ekonomska važnost individualne filantropije“, a koje je objavljeno u zborniku radova s međunarodnog interdisciplinarnog umjetničko-znanstvenog skupa Pajo Kolarić i njegovo doba. 

Panel rasprava je namijenjena svim zainteresiranim građanima, posebno mladima, koje zanima aktivno uključivanje u društveni život zajednice kao kreatora društvenih promjena. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.