Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan obrazovanja za aktivno građanstvo

18.01.2022.

18:53

Autor: Radio Osijek/TM

Dio plakata izložbe "Mirovni aktivizam devedesetih i danas"

Dio plakata izložbe "Mirovni aktivizam devedesetih i danas"

Foto: DKolektiv / -

U povodu Međunarodnog dana obrazovanja, koji se obilježava 24. siječnja, DKolektiv - organizacija za društveni razvoj u Društvenom ateljeu (Županijska 11, Osijek) od 24. do 29. siječnja organizira "Tjedan obrazovanja za aktivno građanstvo".

„Na svu sreću, važnost obrazovanja za opći rast i napredak društva prepoznata je stotinama godina. No, smatramo kako obrazovanje za 21. stoljeće ne može stati na uobičajenim sadržajima, nego da ono u sebi mora sadržavati i znanja, stavove i vještine potrebne za stvaranje informiranih, odgovornih i aktivnih građana, građana koji svojim angažmanom stvaraju otvoreno, inkluzivno i solidarno društvo”, objašnjavaju iz DKolektiva zašto su u sklopu Tjedna obrazovanja za aktivno građanstvo pripremili razne edukacije i radionice.

Pri tome pripremaju pregršt aktivnosti s različitim temama i za različite skupine građana:

1. Predstavljanje istraživanja i tribina “Građanski odgoj i obrazovanje kao model suradnje”, utorak, 25. siječnja od 17 do 19:30 sati:

Na tribini će predstaviti rezultate istraživanja (kvalitete) suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja na području triju županija (Osječko-baranjska, Primorsko-goranska i Istarska) kroz održane fokusne grupe i kroz online upitnike. Također, bit će ovo prilika za predstavljanje primjera dobre prakse provedbe GOO-a kao izvannastvane ili međupredmetne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama na području grada Osijeka, ali i poveznice s organizacijama civilnoga društva kroz Osijek to GOO koordinaciju. Ujedno, u radioničkom će dijelu istaknuti ključne elemente potrebne za izradu jedinstvenoga modela GOO-a.

2. Tribina “Studentska (pro)aktivnost”, srijeda, 26. siječnja od 17 do 19 sati:

3. Regionalna radionica “Mirovni aktivizam jučer, danas, sutra” za polaznike iz Hrvatske, Slovenije i Srbije od 26. do 28. siječnja:

„Na trodnevnoj radionici razgovarat ćemo o nasljeđu mirovnog i antiratnog aktivizma devedesetih i naučiti više o mirovnim metodama i vještinama, potencijalu dijaloga te mirnog rješavanja sukoba. Kroz seriju predavanja, diskusija i vježbi imat ćete priliku razmijeniti iskustva s mladim aktivistima i aktivisticama iz regije, prepoznati sličnosti i razlike među generacijama aktivista/ica u regiji od početka devedesetih do danas te usvojiti znanja o aktivističkim inicijativama u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji tijekom posljednih trideset godina. Sudjelovanjem na ovoj radionici steći ćete uvid u kontinuitet mirovnog rada od devedesetih do danas te saznati zašto je mirovni aktivizam relevantan i danas”, ističu organizatori.

Vrijeme održavanja možete pogledati u rasporedu:

Raspored aktivnosti u Tjednu obrazovanja za aktivno građanstvo

Raspored aktivnosti u Tjednu obrazovanja za aktivno građanstvo

Foto: DKolektiv / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.