Hrvatski radio

Radio Osijek

”Trebamo hranu, a ne duhan” – Svjetski dan bez duhana 2023.

01.06.2023.

17:58

Autor: Radio Osijek/TM

Poznati štand Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Poznati štand Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Foto: HRT / Radio Osijek

U subotu, 3. lipnja Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije će u suradnji s Gradskom ligom protiv raka Osijek, Kliničkim bolničkim centrom Osijek, Domom zdravlja Osijek, Medicinskom školom Osijek i Izviđačkim klubom Javor obilježiti Svjetski dan nepušenja na Trgu Ante Starčevića u vremenu od 10 do 13 sati.  

Svake godine 31. svibnja Svjetska zdravstvena organizacija i globalni partneri obilježavaju Svjetski dan nepušenja. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o štetnim i smrtonosnim učincima duhana i pasivnog pušenja te poticanje na smanjenje korištenja duhana u bilo kojem obliku. Moto Svjetskog dana nepušenja 2023. je "Trebamo hranu, a ne duhan".

„Prvo na što većina pomisli kada se spomene štetnost duhana je onečišćenje zraka, no štetni su učinci prisutni na svakom koraku lanca proizvodnje što ovaj problem čini kompleksnim. Svake se godine diljem svijeta uništi oko 3.5 milijuna hektara obradive zemlje te 200.000 hektara šuma radi uzgoja duhana što posljedično dovodi i do smanjenja kvalitete tla. Proizvodnja duhana uzrokuje na svjetskoj razini, pomanjkanje vode, fosilnih goriva i izvora metala. 4.5 trilijuna opušaka svake godine ne odlaže se u otpad na pravilan način čime se stvara oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada te se otpuštaju tisuće kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo”, ističe u svom pozivu građanima da sudjeluju u ovoj javno-zdravstvenoj akciji Senka Samardžić, voditeljica Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.