Hrvatski radio

Radio Osijek

Utrka mira prolazi kroz slavonske gradove

20.06.2022.

20:18

Autor: Radio Osijek/TM

Utrka mira prolazi kroz slavonske gradove

Utrka mira prolazi kroz slavonske gradove

Foto: GSSR Sport za sve Osijek / -

U četvrtak, 23. lipnja u 12,30 sati u Zimsku luku u Osijeku stižu trkači tradicionalne „Utrke mira (Peace Run)”, najveće mirovne štafetne utrke na svijetu, koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. 

Trkači, putujući kroz više od 150 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze.

Utrku mira je utemeljio Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine.

„Poruka Utrke mira je vrlo jednostavna: ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu. Svatko od nas može promijeniti svijet - dajući živući primjer drugima i čineći simbolično prvi korak. U tom duhu možemo trčati s bakljom, prenijeti je par kilometara ili je samo primiti i dati dalje – svaki korak se računa”, ističu iz Gradskog saveza za sportsku rekreaciju „Sport za sve” u pozivu građanima da dođu pozdraviti sudionike Utrke mira. 

Uz Gradski savez za sportsku rekreaciju “Sport za sve” Osijek, organizatori dočeka utrke su Maraton klub Hrvatski sokol čiji će se članovi pridružiti utrci na izlasku iz grada te Plesni studio Shine čiji će najmlađi članovi pozdraviti trkače plesnom točkom te sudjelovati u programu koji su za njih pripremili sudionici utrke.

Sudionike utrke će u ime Grada Osijeka pozdraviti proslavljeni osječki gimnastičar i djelatnik Odsjeka za sport Robert Seligman.

Ove godine baklja mira dolazi iz Madjarske. Gradovi kroz koje prolazi Utrka mira su Beli Manastir, Belišće, Valpovo, Našice, Đakovo, Vinkovci, Osijek, Aljmaš, Erdut, Dalj, Borovo, Vukovar i Ilok. Nakon tri dana u Hrvatskoj, Internacionalni tim će 25.6. ujutro preći u Srbiju  i nastaviti svoj put.

Više o utrci: https://www.peacerun.org/hr/


Dionica Utrke mira kroz Hrvatsku

Dionica Utrke mira kroz Hrvatsku

Foto: Peace Run / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.