Hrvatski radio

Radio Osijek

Uz obljetnicu mirne reintegracije - Biramo mir

12.01.2023.

15:34

Autor: Radio Osijek/TM

Tribina u Europskom domu u Vukovaru

Tribina u Europskom domu u Vukovaru

Foto: Zaklada Friedricha Eberta / -

Europski dom Vukovar, uz potporu njemačke Zaklade Friedricha Eberta obljetnicu mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja obilježit će u subotu, 14. siječnja u Gradskom muzeju Vukovar programom „Biramo mir”

Točno u podne bit će prikazan HRT-ov film „Biram Vukovar”, u kojem se nižu osobne priče građana, nakon koje će se održati i panel rasprava o važnosti mirne reintegracije danas.

„Mir je temelj života u slobodi, sigurnosti i blagostanju. On je temelj našeg demokratskog društva. Njegova vrijednost je na najvišoj razini tek onda kad ga nema. Stoga kao pojedinci i kao društvo trebamo raditi na njegovom očuvanju. No istovremeno promatramo kako sjećanje na proces mirne reintegracije hrvatskog podunavlja, taj jedinstveni mirovni projekt Ujedinjenih naroda, polako blijedi. S pravom se smijemo zapitati zašto se miru ne daje dovoljno prostora u kolektivnom sjećanju? Zašto u medijima razaranje, rat i mržnja dobivaju više prostora. Na koji način se može bolje popularizirati mir? O ovim i sličnim pitanjima razgovarat ćemo u okviru naše panel diskusije”, najavljuju organizatori.

Program:

Pozdravne riječi Dr. Sonja Schirmbeck, direktorica Zaklade Friedricha Eberta, ured za Hrvatsku i Sloveniju i Dijana Antunović Lazić, direktorica Europskog doma Vukovar

Projekcija HRT-ovog filma Biram Vukovar

Panel rasprava o važnosti mirne reintegracije danas

Sudionici:

Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom parlamentu Bundestagu

Biljana Gaća, aktivistica iz Vukovara i protagonistica u filmu Biram Vukovar

Duško Simić, protagonist u filmu Biram Vukovar

Hana Gelb, novinarka, HRT

Nikica Torbica, povjesničar, Dkolektiv

Moderatorica: Barbara Matejčić, novinarka

Kraj diskusije Druženje uz domjenak


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.