Hrvatski radio

Radio Osijek

Vikend na OLJK-u: vrhunski jazz, Matija svira Arsena i Osijek čita Osječane

04.08.2022.

16:24

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: KC Osijek / -

Dijalog električne i akustične gitare jazz glazbenika Brune Mičetića, koncert Matije Dedića koji izvodi skladbe svog oca Arsena i književna večer s Osječanima – na programu su Osječkog ljeta kulture od petka do nedjelje:

Petak, 5.8. 

21.15 sat / Krovna terasa KC Osijek / GUITAR DIALOGUES /jazz koncert/ BRUNO MIČETIĆ gitara

Subota, 6.8.

21.00 sat/Plato ispred Kulturnog centra Osijek/Koncert MATIJA SVIRA ARSENA/MATIJA DEDIĆ klavir/

Nedjelja, 7.8.

20.00 sati /Krovna terasa Kulturnog centra Osijek /OSIJEK ČITA OSJEČANE: književna večer s Ivanom Šojat i Davorom Špišićem

GITARSKI DIJALOZI BRUNE MIČETIĆA/05.08./21:15H

Bruno Mičetić

Bruno Mičetić

Foto: Iz poziva organizatora / -

Čarobni ambijent trenutno najpopularnije osječke krovne terase, one Kulturnog centra Osijek, u sklopu Osječkog ljeta kulture, bit će mjesto i kulisa još jednog sjajnog koncerta - ovoga puta riječ je o jazz koncertu poznatog hrvatskog gitarista Brune Mičetića, koji će predstaviti svoj novi glazbeni projekt Guitar dialogues.

Bruno Mičetić hrvatski je jazz gitarist rodom iz Rijeke, školovan na poznatoj jazz akademiji u Klagenfurtu. Od najranije mladosti sudjeluje na jazz festivalima diljem Hrvatske i svijeta, i svira s renomiranim glazbenim imenima. Svestrani Mičetić, u Rijeci ima svoju glazbenu školu Rijeka gitar center, utemeljitelj je i osnivač Rab Jazz festival, osnivač je rock sastava Keops s kojim redovito nastupa i za kojeg piše skladbe. S briljantni Ratkom Divjakom i Joeom Kaplowitzem nastupa u triju s kojim je izdao i album na kojem su se našli svjetski standardi jazz glazbe i koji je naišao na odlične kritike struke i publike; s glumicom i pjevačicom Renatom Sabljak snimio je album „Capturing the moment“, pokretač je i projekta „Melodije nacionalnih parkova RH“ u sklopu kojeg je, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, održao prvi live stream koncert u NP Risnjak, a koji je na društvenim mrežama pogledan preko 10 000 puta. U pripremi su koncerti u ostalih 7 nacionalnih parkova.

U Osijek dolazi sa svojim novim glazbenim projektom Guitar Dialogues u kojem nesumnjivo pokazuje svu raskoš svoje sviračke tehnike. Bruno Mičetić ovim koncertom predstavit će svoje najnovije instrumentalne skladbe koje će uskoro objaviti na novom CD-u. Kompozicije imaju originalni stil s elementima jazza, bluesa i rocka. Bruno je ovaj projekt zamislio kao razgovor između akustične i električne gitare u čijoj izvedbi mijenja njihove ugodbe, a koristit će i elektronske efekte, procesore, looper... 

Koncert će se održati u petak, 5. kolovoza s početkom u 21.15 sati na krovnoj terasi KC Osijek. Ulaz SLOBODAN.

MATIJA SVIRA ARSENA/06.08./21:00h

Plakat Matija svira Arsena

Plakat Matija svira Arsena

Foto: KC Osijek / -

Prvu subotu u kolovozu rezervirajte za ugodne note poznatih Arsenovih hitova u izvedbi Matije Dedića.

Matija je sin istaknutog glazbenika i kantautora Arsena Dedića i pjevačice Gabi Novak. Svoju karijeru započeo je graditi krajem 1990-ih godina u sastavu „Boilers Quartet“, a zatim osniva vlastiti trio pod nazivom "Matija Dedić Trio" koji je pretežno izvodio njegova autorska djela. 

Ovaj jazz pijanist i skladatelj svirao je u gotovo svim zemlja Starog kontinenta, a na glazbenu turneju otisnuo se i u Sjedinjene Američke Države.

2000. godine objavio je i prvi solo album imena "Solo Part 1", a već sljedeće i drugi po nazivom "Handwriting" za kojega se okrunio s čak tri diskografske nagrade Porin. 

Tijekom svoje duge karijere, osvojio je brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja, a pozornicu je dijelio sa svjetskim imena jazz scene.

Odličan je ovo poziv za ugodnu ljetnu osječku večer, stoga se vidimo na dobro nam znanom mjestu - ispred Kulturnog centra Osijek!

OSIJEK ČITA OSJEČANE/07.08./20:00h

Plakat Osjek čita Osječane

Plakat Osjek čita Osječane

Foto: KC Osijek / -

U nedjelju, s početkom od 20:00 sati, na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek, održat će se književne večeri s Ivanom Šojat i Davorom Špišićem. Već svima dobro znana domaća lica, koja su nas već uveliko zadužila svojim riječima i pisanjem, u ugodnoj atmosferi predstavit će svoja nova djela. Šojat će govoriti o svome romanu „Sama” i ženskim će pogledom pokrenuti amplitudu pogleda na ženu koja se kreće od površinskog pogleda na prostor u kojemu se ona trenutno nalazi preko odmjerenog gledanja prema njezinim interesima do pogleda kojim želi ukazati na niz dilema o kojima razmišlja kada je riječ o ljubavi, braku, izvanbračnim odnosima, o žudnji za iskrenošću, u potrebi za ovjerenosti djecom, sretnim zajedništvom, o potisnutoj samoći i strahu od praznine. 

Špišić će svoje minute iskoristiti kako bi posjetiteljima predstavio svoju novu knjigu „Vuk na snijegu“. Godina je 2035. u ekonomski iscrpljenoj, postpandemijskoj, osiromašenoj Hrvatskoj, pogođenoj vojnim udarom i posljedičnom diktaturom, a otac Danko i sin Vuk nalaze se u teškoj situaciji.

Kako radnje završavaju morat će ipak saznati sami, a put do toga kreće s krovne terase KC-a Osijek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.